Slováci opäť pôjdu do cudziny za prácou

TASR | 25.07.2010 14:39
Práca, zamestnanie Foto:
Ilustračné foto
Slovákov, pracujúcich v cudzine, ubudlo najmä v rokoch krízy. V najbližšom období by sa ich počet mohol opäť zvyšovať.

Počet Slovákov, ktorí sa rozhodnú pracovať v zahraničí, sa v najbližšom období zvýši. „Počet pracujúcich v zahraničí pravdepodobne jednorazovo stúpne, keď Nemecko a Rakúsko na budúci rok plne otvoria pracovný trh pre Slovákov a ďalších Východoeurópanov,“ uviedol analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák.

Slovákov v cudzine ubudlo najmä na prelome rokov 2008 a 2009, keď SR zavádzala euro. V roku 2008 ich bolo 167 600 a rok potom už len 129 000. Analytici však tvrdia, že ich počet klesol najmä kvôli kríze, nie pre euro. „Nevidím súvis medzi prijatím eura a počtom pracujúcich v zahraničí,“ uvádza Mušák. Dôležitým faktorom bol totiž celosvetový útlm ekonomík a nárast nezamestnanosti.

Analytik UniCredit Bank Dávid Dereník si však myslí, že zavedenie spoločnej meny tiež ovplyvnilo rozhodnutie časti Slovákov pracovať za hranicami. „Robotníci pracujúci napríklad v susednom Česku boli slabou českou korunou ochudobnení viac ako o 10 percent. Na každé domáce euro potrebovali v kríze zarobiť stále viac českých korún,“ pripomenul analytik.

Situácia na pracovnom trhu sa bude postupne zlepšovať s oživovaním globálnej ekonomiky. „Odchod Slovákov za prácou do zahraničia tak bude ovplyvnený v ďalšom období tempom rastu nových pracovných miest a miezd v SR,“ konštatovala analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

Podľa Dereníka migráciu z dlhodobého hľadiska utlmia rastúca životná úroveň a klesajúca nezamestnanosť v SR. „Na to si však ešte niekoľko rokov počkáme,“ uzavrel Dereník.