Protikrízové opatrenia podporili 358-tisíc pracovných miest

SITA | 02.09.2010 11:51
Vládou prijaté protikrízové opatrenia od októbra 2008 do júna 2010 podporili 358 tisíc pracovných miest. Na tieto protikrízové opatrenia bolo vynaložených 284,25 milióna eur.

„Väčšina protikrízových opatrení, na ktoré boli vyčlenené finančné zdroje, boli smerované do oblasti politiky trhu práce,“ uvádza sa v analýze o dopadoch finančnej a hospodárskej krízy, ktorú vo štvrtok vláda vzala na vedomie.

Z prijatých protikrízových aktívnych opatrení na trhu práce možno za najúčinnejšie opatrenia považovať príspevok na podporu udržania zamestnanosti a príspevok na podporu vytvorenia nového pracovného miesta, na ktoré sa vynaložilo viac ako 33 miliónov eur. Ako vyplýva z analýzy, vďaka týmto opatreniam sa v období od marca 2009 do júna 2010 podporilo vytvorenie alebo udržanie viac ako 52 tisíc pracovných miest. Zo strany zamestnávateľov malo pozitívny ohlas aj opatrenie účinné od 1. marca tohto roka, a to príspevok na podporu regionálnej a miestnej zamestnanosti.

Opatrenia boli podľa analýzy porovnateľné s opatreniami prijímanými v iných členských štátoch Európskej únie a taktiež boli v súlade s Plánom hospodárskej obnovy Európy. Prijaté protikrízové opatrenia stratia svoju účinnosť koncom roku 2010. „Zároveň je možné podporiť názory viacerých členských štátoch EÚ, ako aj európskych inštitúcií, že v súčasnosti nie je vhodné pripravovať ďalšie opatrenia v súvislosti so zmiernením dopadov globálnej ekonomickej krízy,“ konštatuje sa v analýze.