Prečo je záujem o absolventov zahraničných škôl? Vedia viac

Jana Véghová | 04.01.2010 08:00
vysoká škola, univerzita, diplom, študent Foto:
Ilustračné foto
V porovnaní s rokom 2008 sa potvrdzuje, že absolventi zahraničných vysokých škôl sú na tom podstatne lepšie z pohľadu záujmu zamestnávateľov o nich, ako tí, čo majú slovenský diplom.

„Prvenstvo zahraničných vysokých škôl nás nemôže prekvapiť, ak si uvedomíme, koľko a akých študentov študuje v zahraničí,“ konštatuje Lucia Burianová zo spoločnej analýzy Profesie a Akademickej ratingovej agentúry. „Štúdium v zahraničí síce už dávno nie je nedosiahnuteľná méta, ale ani zďaleka to ešte nie je bežná prax.“

V zahraničí študujú stále skôr lepší študenti, pravdepodobne sú motivovanejší a cieľavedomejší. Majú skúsenosť s prekonávaním prekážok. Štúdium v zahraničí vyžaduje a prináša určitú dávku samostatnosti. A v neposlednom rade je absolvovanie vysokej školy v zahraničí často najlepším dokladom jazykovej znalosti.

„Štúdium v zahraničí si jednoducho vyžaduje viac v porovnaní so štúdiom na slovenskej univerzite v rodnom meste,“ zdôrazňuje Lucia Burianová. Vlani mali zamestnávatelia záujem z celkového počtu absolventov o 28 percent študentov, ktorí študovali v zahraničí. V tomto roku už o 42,6 percenta.

Nevýhodou našich absolventov je, že nemajú prax. Nie všetci praxujú počas školy v podnikoch. Nie sú zorientovaní vo svete práce. Väčšina zamestnávateľov, najmä s menším počtom zamestnancov, vyžaduje od uchádzača o zamestnanie dva- až päťročnú prax. Pri rôznych prieskumoch „vyskakuje do popredia“ jedna dôležitá vec. Väčšina zamestnávateľov hodnotí záporne neschopnosť absolventov uvádzať do praxe teoretické poznatky. Na rozdiel od vysokých škôl v zahraničí, kde sa to učia.