Výplatná páska: 695 eur v hrubom

jam, zbi, Pravda | 04.09.2008 11:01
peniaze
Ilustračné foto
Slovenská výplatná páska pol roka pred vstupom do eurozóny oznamuje, že zamestnanec dostane za mesačnú prácu priemerne v hrubom 695 eur a nejaké drobné.

Po zaplatení daní a odvodov mu zostane o nejakú stovku menej. Priemerný plat za prvý polrok v stredu zverejnil Štatistický úrad, je necelých 21-tisíc korún. Súčasne však platí, že robotník vo fabrike pre automobilový priemysel neďaleko Žiliny či pri Nitre si tento rok zlepšuje plat rýchlejšie ako jeho kolega v Bratislave alebo pri Trnave.

(kliknutím zväčšíte)

„Priemerná mzda zamestnanca bola 20 950 korún (695,41 eura). Presné čísla za tento rok ešte nie sú, ale z dlhodobých štatistík platí, že približne dve tretiny ľudí zarábajú menej ako je priemer. Najčastejšie sa na Slovensku vyskytujú mzdy v pásme medzi 14– až 15-tisíc korunami (465 až 498 eur),“ spresnil Ivan Chrapa, vedúci odboru štatistík práce na úrade.

Po započítaní mesiacov apríl až jún sa reálne mzdy za polrok zvýšili oproti vlaňajšku o 5,3 percenta. „Je to dosť vysoký rast, najmä preto, že pomerne vyrovnane zlepšovali platy súkromné firmy, ale aj verejná oblasť, ktorá je závislá od štátu, teda zdravotníctvo alebo školstvo,“ vysvetlil Juraj Valachy, analytik Tatry banky.

Slovenské regióny zvyšujú platy zamestnancom lepšie ako Bratislava. Fabriky a firmy v štyroch z ôsmich krajov zvýšili za polrok sumy na výplatných páskach výraznejšie ako bohaté sídla firiem v hlavnom meste.

„Najrýchlejšie rástli platy v Žilinskom, Nitrianskom či Prešovskom kraji,“ spresnil Chrapa. V týchto regiónoch každá tisícka na výplate narástla za rok reálne približne o 110 korún (3,65 eura). Keď sa zohľadní aj zdražovanie, na míňanie mal človek na každú tisícku asi o 60 korún (2 eurá) viac ako vlani v rovnakom čase.

„Posuny v platoch prichádzajú reálne v regiónoch, kde investori automobilového alebo elektrotechnického priemyslu stupňujú aktivity,“ doplnil Valachy. Naďalej však platí, že najštedrejšie platia firmy v hlavnom meste. Platy sú tam pod hranicou 28-tisíc v hrubom mesačne (919,50 eura).

Najhoršie platy sú naďalej v Prešove a okolí. „Fakt, že rástli platy aj na východe, je spôsobený najmä nábehom výroby v niektorých nových podnikoch. Prešovský kraj má však dlhodobo najnižšie mzdy, takže tu sa aj mierne zlepšenie okamžite prejaví v percentách ako rast,“ spresnila Jana Zedníková z personálnej agentúry Trenkwalder.

V okolí Nitry ľuďom v peňaženkách za rok pribudli takmer dve tisícky. „Do Nitry sa presťahovala Sony a v Samsungu sa začalo pracovať na tri zmeny. Zamestnávatelia si výrazne konkurujú, a tak, ak si chcú zamestnancov udržať, musia im pridať,“ opísala Darina Mokráňová z personálnej spoločnosti Index Nosluš. V Žilinskom regióne je podľa nej zase pretlak zamestnávateľov. „O zamestnancov sa musia biť, aby si ich udržali a najlepším nástrojom na to je jednoznačne plat,“ dodala Mokráňová.