Za dobrovoľnú výpoveď núka Volkswagen Slovakia výhody

ČTK | 21.01.2009 16:34
Volkswagen Slovakia Foto:
Volkswagen Slovakia, závod v Bratislave.
Volkswagen Slovakia ponúka svojim zamestnancom sedem mesačných platov a ďalšie odmeny, ak zo spoločnosti dobrovoľne odídu, informoval v stredu šéf odborov v automobilke Zoroslav Smolinský. Odbory sa s vedením dohodli na tomto spôsobe odškodnenia ľudí v čase, keď pre svetovú hospodársku krízu záujem o kúpu áut klesá, Volkswagen však zároveň zvažuje rozšírenie výroby.

Zamestnanci Volkswagenu prídu o svoje miesto, len ak s tým budú súhlasiť, zdôraznil Smolinský. „Ak nie, ostanú ďalej pracovať,“ dodal. Ponúknutá možnosť, keď si okrem viac než polročného platu odchádzajúci pracovník polepší aj o ďalšie príplatky, je zaujímavá napríklad pre slobodných ľudí či zamestnancov zo vzdialenejších regiónov.

Celkovú sumu, ktorú by mohol pracovník pri dobrovoľnom odchode z automobilky získať, Smolinský neodhadol. Priemerná hrubá mzda v podniku je podľa neho asi 1 162 eur (asi 35 000 korún).

Závod taktiež spúšťa nový systém pohyblivého čerpania voľna, informovala hovorkyňa závodu Daniela Rutschová. Všetkým zamestnancom podľa nej podnik vytvorí takzvané flexikonto pracovného času. Podnik očakáva, že pri výkyvoch výroby by časť ľudí ostala doma bez poklesu mzdy a svoj záväzok by odpracovali neskôr pri zvýšení produkcie.

Volkswagen a aj ďalšie dve automobilky pôsobiace na Slovensku – PSA Peugeot Citroën a KIA Motors vlani negatívne zasiahla svetová hospodárska kríza. Výroba všetkých troch podnikov sa v novembri znížila medziročne o 16,4 percenta. Na druhej strane nemecký výrobca uvažuje o rozšírení výroby o malé rodinné autá. Podľa skorších informácií by si investícia vyžiadala asi 300 miliónov eur (zhruba deväť miliárd Sk). Kabinet Roberta Fica chce Volkswagen motivovať k rozšíreniu výrobných kapacít daňovou úľavu vo výške 14,3 milióna eur (430,8 milióna korún), ktorú schválil v decembri.

Volkswagen pôsobí na Slovensku od roku 1991, okrem závodu v Bratislave vyrába automobilové súčiastky aj v Martine. Spoločnosť zamestnáva podľa Rutschovej 8500 ľudí.