Ochrana ľudí bude slabšia

Soňa Pacherová | 31.01.2011 14:14, aktualizované: 
Jozef Mihál Foto:
Jozef Mihál
Prísť o prácu bude už o pár mesiacov jednoduchšie než doteraz. Nový Zákonník práce má uvoľniť ruky zamestnávateľom pri prepúšťaní.

A to najmä prostredníctvom skúšobnej doby, počas ktorej môže zamestnávateľ človeka okamžite a bezdôvodne prepustiť. Tá by sa podľa návrhu mala pre väčšinu zamestnancov predĺžiť z dnešných dvoch mesiacov v niektorých profesiách až na deväť. Ľuďom s najnižšou kvalifi káciou by sa mala skrátiť na jeden mesiac, zatiaľ však nikto nevie, kto všetko môže spadať do tejto kategórie. Zamestnávatelia navyše budú môcť prijímať ľudí na dobu určitú v oveľa väčšom rozsahu než doteraz.

Čo by ste zmenili v zákonníku práce?

Podľa analytikov sú tieto návrhy jednoznačnou podporou zamestnávateľom, hoci sa novela navonok tvári aj ako ústretová voči zamestnancom. Radičová s Mihálom tvrdia, že zákonník bude „chrániť tých, ktorí to naozaj potrebujú“. „Zákonník práce bude naďalej chrániť predovšetkým zamestnancov s priemernými a nižšími mzdami,“ prisľúbil minister práce Jozef Mihál.

Dĺžka skúšobného obdobia by sa podľa vládneho návrhu mala odvíjať od kvalifi -kácie zamestnanca a výšky jeho mzdy.

Zamestnanci budú stratoví aj pri samotnom odchode z práce. Vláda síce na jednej strane navrhuje, aby výpovedná lehota zohľadňovala počet rokov, ktoré zamestnanec odpracoval v danej firme, zároveň však zamestnávateľom umožní, že môžu ľudí prijímať na dobu určitú v podstatne širšom meradle než dnes. V takom prípade človek po skončení zmluvy nemá nárok na žiadne odstupné ani výpovednú dobu.

Mihál chce zároveň zrušiť súbeh výpovednej doby a odstupného, čo znamená, že prepúšťaní ľudia prídu o peniaze.

Radičová po pondelkovom rokovaní tripartity oznámila, že zákonník by mal byť po novelizácii „ústretovejší k rodine“ a „chrániť tých, ktorí to naozaj potrebujú“. Napríklad dĺžka skúšobného obdobia by sa podľa nej mala odvíjať od kvalifikácie zamestnanca a výšky jeho mzdy.

„Mal som pocit, že pani premiérka číta z knihy utopického socializmu,“ zhodnotil vyjadrenia vlády o „zosúladení rodinného a pracovného života“ prognostik SAV Pavol Kárász. Podľa neho je naplnenie týchto „pekných myšlienok nereálne v kontexte s drsnou skutočnosťou“.

Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti zase poukázal na fakt, že priznať zamestnancom mnohé výhody, o ktorých hovorila Radičová, umožňuje už súčasná verzia zákonníka, no v praxi ich zamestnávatelia odmietajú uplatňovať. „Ani štátna správa nejde príkladom,“ povedal. Navrhované možnosti „domácej práce“ napríklad podľa Páleníka narážajú na problémy s kontrolou pracovného nasadenia či bezpečnosti práce.

Mihál zdôrazňuje, že návrh téz je stále „otvorený“ a defi nitívna podoba Zákonníka práce bude známa až 27. apríla, keď o nej má rokovať vláda.

Odborári a zamestnávatelia návrh označujú za taký, o ktorom sa dá diskutovať. Väčšie výhrady majú zamestnávatelia. „Tézy nedosahujú úroveň našich požiadaviek. Tie sú radikálnejšie,“ vyhlásil následne prezident Republikovej únie zamestnávateľov Marián Jusko. „Z neúspechu našich rokovaní však neviníme vládu a neorganizujeme protestné zhromaždenia,“ do­dal.

Šéf Konfederácie odborových zväzov Miroslav Gazdík napríklad snahu skrátiť skúšobnú dobu aj na jeden mesiac označil za „sympatickú“.

„Prvý raz mám pocit, že ten, kto tieto tézy dával dohromady, vedel, o čo v zákonníku ide,“ ocenil zámery predložené ministrom predstaviteľ Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Juraj Borgula. Ocenil najmä úpravy týkajúce sa pružnejšieho prijímania a prepúšťania zamestnancov či rozlišovanie podnikov podľa veľkosti, no naďalej nie je spokojný s vymedzením práv odborárov.


Kľúčové tézy pracovného návrhu novely Zákonníka práce podľa informácie úradu vlády:

Zákonník práce ústretovejší k rodine

  1. Zamestnávateľ so zamestnancom si môžu nastaviť plný pružný pracovný čas (povinnosť byť/nebyť na pracovisku, ale pracovať) podľa vlastných potrieb
  2. Otvára sa možnosť, aby sa zamestnávateľ so zamestnancom mohol dohodnúť, že zamestnancovi patrí mzdové zvýhodnenie za prácu nadčas aj pri práci doma.
  3. Možnosť vzniku zdieľaného pracovného miesta – teda rozdeliť pracovnú náplň jedného pracovného miesta medzi viac ľudí
  4. Možnosť čerpať náhradné voľno rodičmi detí mladších ako 15 rokov počas školských prázdnin až do 12 mesiacov po výkone práce nadčas
  5. Možnosť čerpať rodičovskú dovolenku až do 5. roku veku dieťaťa.

Spravodlivejší Zákonník práce chráni tých, ktorí to potrebujú

  1. Vláda navrhuje zaviesť vzťah medzi výškou mzdy a skúšobnou lehotou. Čím nižšia mzda, tým nižšia skúšobná lehota a naopak
  2. Vláda navrhuje zaviesť vzťah medzi dĺžkou výpovednej doby a dĺžkou odpracovaného obdobia pre zamestnávateľa. Firma sa zároveň bude môcť dohodnúť so zamestnancom na pružnom rozdelení výpovednej lehoty a odstupného (napríklad pri štvormesačnej lehote môžu byť kombinácie 1+3, 2+2, 3+1).

Menej byrokratický Zákonník práce

  1. Zamestnanec v určitom veku získa právo na vyššiu výmeru dovolenky. Odbúra sa tak zložité byrokratické dokazovanie, či má zákonný nárok na dlhšiu dovolenku
  2. Na základe dohody zamestnávateľa a zamestnanca sa umožní doručenie výplatnej pásky len elektronickou­ formou
  3. Pri výkone brigádnickej práce študentov sa bude predpokladať, že fyzická osoba sa považuje za študenta až do konca októbra kalendárneho roka.

Viac pružný Zákonník práce

  1. Zamestnávateľ si bude môcť so zamestnancom dohodnúť pružnejšie parametre pracovného pomeru. Platiť bude pravidlo: čím vyššia mzda, tým vyššia pružnosť z hľadiska skúšobnej, výpovednej lehoty alebo práce nadčas. Či už v rámci kolektívneho vyjednávania, alebo individuálnej dohody.
  2. Flexikonto sa na základe súhlasu sociálnych partnerov zavedie ako trvalý inštitút Zákonníka práce
  3. Úprava pracovných pomerov na dobu určitú
  4. zvýšenie počtu opakovaní a predĺženie maximálneho trvania.

Zákonník práce bez privilegovaných

  1. Vláda navrhne zrušenie povinnosti zamestnávateľa dlhodobo uvoľňovať zamestnancov na výkon verejnej funkcie a výkon odborovej funkcie
  2. Zavedie porovnateľné postavenie zamestnaneckej rady a odborovej organizácie.