Na prácu v Nemecku a Rakúsku sa pripravte

Jana Véghová | 08.05.2011 09:58
Manažér, cesta, profesia, kufor, dovolenka Foto:
Ilustračné foto
Vysoká nezamestnanosť je čoraz väčším problémom Slovenska. Na nedávnom stretnutí šéfov úradov práce pri príležitosti otvárania pracovného trhu v Rakúsku to potvrdil aj minister práce Jozef Mihál.

Bez práce je takmer 400–tisíc ľudí, čo predstavuje 13,13 percenta z celkového počtu pracujúcich. Na jednej strane mnohí privítali, že už pri hľadaní práce v Rakúsku a Nemecku nemusia mať pracovné povolenie a môžu tu pracovať za rovnakých podmienok ako Rakúšania alebo Nemci, pre štát však bude prípadný odlev vzdelaných ľudí veľkým problémom.

Záujem Rakúska aj Nemecka sa spoločne sústreďuje na zamestnancov pre automobilový priemysel a pre priemysel s ním súvisiaci, na zdravotnícky personál a v prípade Rakúska aj na cestovný ruch. V Rakúsku je dopyt predovšetkým po opatrovateľkách, kuchároch, ale na druhej strane aj po technických pracovníkoch, ktorí budú dobre zaplatení.

Tieto informácie potvrdzujú aj zistenia portálu Profesia.sk. Podľa slov Lucie Burianovej sú najčastejšie ponuky pre ľudí so skončenou vysokou školou II. alebo I. stupňa. „Do Rakúska najmä pre kvalifikovaných technických zamestnancov. Do kategórie kvalifi kovaných technických zamestnancov zaraďujeme technické pracovné pozície ako napríklad architekt, projektant, inžinierske pozície alebo pozície z IT oblasti. Druhou najčastejšou skupinou zamestnancov, o ktorých je záujem v Rakúsku, sú nižší a strední manažéri.“

Na rozdiel od Rakúska na nemeckom pracovnom trhu sú druhou najžiadanejšou skupinou kvalifikovaní robotníci a zamestnanci v službách. Ide o rôzne remeselnícke pozície ako napríklad barman, kuchár, murár či údržbár. Podobne ako v Rakúsku, najväčší záujem majú zamestnávatelia o ľudí s technickým zameraním. „Kto sa teraz začína obzerať po práci v týchto dvoch štátoch, nemusí si už vybavovať pracovné povolenie, stačí pracovná zmluva so zamestnávateľom,“ vysvetľuje Katarína Karasová z Informačného centra Kancelárie vedúceho Úradu vlády SR. „Ak by ste chceli v rakúskych rodinách pracovať ako opatrovateľky, musíte si v Rakúsku vybaviť živnostenský list a platiť odvody do rakúskeho systému. Súčasne musíte byť zdravotne poistení v Rakúsku.“

Platí pravidlo, že treba byť poistený vždy v štáte, kde pracujete a môžete byť poistený len v jednom členskom štáte Európskej únie.

Ak teda pôjdete pracovať do Nemecka alebo Rakúska, musíte sa zo svojej zdravotnej poisťovne na Slovensku odhlásiť do 8 dní. K odhláške treba priložiť doklad o tom, že živnostník je poistený v inom členskom štáte. Zároveň treba vrátiť preukaz poistenca aj európsku kartičku poistenca (EHIC), ak bola vydaná na Slovensku.

Aby ste mohli aj naďalej čerpať plnú zdravotnú starostlivosť na Slovensku, potrebujete mať preukaz s označením EÚ od slovenskej zdravotnej poisťovne. Aby vám ho mohli doma vydať, je potrebné vyžiadať si v príslušnej rakúskej zdravotnej poisťovni formulár E106 a predložiť ho na registráciu v slovenskej zdravotnej poisťovni. „Ak ste pracovali vo viacerých krajinách EÚ, zohľadní sa to aj v dôchodku,“ vraví Katarína Karasová. „Nárok na dôchodok z dôchodkového poistenia konkrétneho štátu vznikne vtedy, ak ste platili aspoň rok dôchodkové poistenie v štáte, v ktorom ste pracovali. Ak ste teda ako poistenec odpracovali v niektorom členskom štáte Európskej únie aspoň jeden rok, budete sa môcť za toto obdobie uchádzať o dôchodok. Suma sa bude odvíjať od zodpovedajúcej lehoty poistenia podľa právnych predpisov tej–ktorej krajiny.“

Iná situácia by vznikla vtedy, ak by ste odpracovali a platili poistné menej ako dvanásť mesiacov. Potom nie je členský štát povinný za toto obdobie priznať dôchodok. Zamestnanec o nič nepríde, len sa mu bude dôchodok inak započítavať. Určenie sumy bude záležať na tom štáte, kde bol zamestnanec naposledy dôchodkovo poistený.

Našincom Sociálna poisťovňa dôchodok vypláca podľa koordinačných nariadení Európskej únie len za obdobie dôchodkového poistenia získané podľa právnych predpisov Slovenska.

Ľudia si často hľadajú prácu pomocou personálnej agentúry. Aký je vtedy postup?

Podľa Jána Trgalu zo spoločnosti Trenkwalder, kto si chce nájsť prácu v Rakúsku alebo Nemecku prostredníctvom ich agentúry, musí sa v prvom rade u nich zaregistrovať na webe. „Keď preňho nájdeme vhodné miesto, pozveme ho na pohovor. Ďalší pohovor môže byť prostredníctvom konzultanta spoločnosti z krajiny, kde chce ísť pracovať. Väčšinou formou videopohovoru. Záujemca dostane detailné informácie o pracovnom mieste. Pracovník spoločnosti preberá organizáciu pohovoru u klienta v danej krajine, sprostredkuje lekársku prehliadku a ostatné veci na úspešné zvládnutie celého procesu. Záujemca tak dostane plnohodnotný servis, ktorý mu výrazne zvýši komfort v porovnaní s tým, ak by sa rozhodol hľadať si prácu v zahraničí na vlastnú päsť.“

Uchádzač o prácu v Rakúsku či Nemecku by mal rátať s tým, že potenciálny zamestnávateľ si vyžiada žiadosť o prijatie do zamestnania, a to v nemeckom jazyku, ktorá bude obsahovať aj profesijný životopis (takisto v nemeckom jazyku). Ďalším dokumentom sú doklady o dosiahnutom vzdelaní. Vyžaduje sa ofi ciálny (overený) preklad do nemčiny. Často si zamestnávateľ žiada aj fotografi u, ale aj potvrdenia o znalosti anglického jazyka (najmä v oblastiach ako IT).

„Netreba zabúdať, že Rakúsko pri vybraných profesiách vyžaduje (učitelia od stredných škôl vyššie, mäsiari, ošetrovatelia, sociálni pracovníci) preukázanie zodpovedajúceho vzdelania,“ dodáva Trgala. „Táto procedúra by nemala trvať dlhšie než tri mesiace.“

Formálne uznanie dosiahnutého vzdelania majú v Rakúsku v kompetencii príslušné ministerstvá ako ministerstvo zdravotníctva či ministerstvo hospodárstva a práce. V Nemecku sú to okrem ministerstiev vo väčšej miere aj profesijné organizácie (napríklad priemyselné a obchodné komory).