Nezamestnanosť na Slovensku sa oproti vlaňajšku zvýšila

ČTK | 20.06.2011 12:15
úrad práce, sociálnych vecí a rodiny,... Foto:
Ilustračné foto
Nezamestnanosť na Slovensku v máji mierne klesla tretí mesiac po sebe, v porovnaní s vlaňajškom sa ale situácia na trhu práce zhoršila. Bez práce bolo v piatom mesiaci 12,84 percenta Slovákov, čo oproti aprílu znamená pokles o 0,1 percentuálneho bodu. Vlani v máji nezamestnanosť predstavovala 12,24 percenta. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Nezamestnanosť na Slovensku patrí k najväčším problémom ekonomiky. Podniky masívnejšie prepúšťali po prepuknutí svetovej hospodárskej krízy – kvôli poklesu objednávok. Vlani začali uvoľňovať zamestnancov aj úrady, do konca tohtoročného marca z nich odišlo vyše 8 000 ľudí.

Počet nezamestnaných Slovákov, ktorí mohli ihneď nastúpiť do práce, v máji klesol na 342 410 osôb z aprílových 345 303 uchádzačov. Proti minuloročnému máji sa rady nezamestnaných ale rozšírili o 13 591 osôb. S najväčšou nezamestnanosťou sa stretávajú menej rozvinuté regióny stredného a východného Slovenska.

Odlišné údaje o nezamestnanosti na Slovensku prináša štatistický úrad, ktorý pri jej zisťovaní používa výberové zisťovanie. V prvom štvrťroku podľa metodiky úradu nezamestnanosť zostala na 13,9 percenta, čo bolo rovnaké ako v posledných troch mesiacoch vlaňajška.

V júni očakáva ústredie práce stagnáciu alebo mierny pokles nezamestnanosti. „Mesiac jún je mesiacom, kedy sa do evidencie dostávajú absolventi vysokých škôl. Po skončení prázdnin pribúdajú absolventi stredných škôl,“ povedal riaditeľ ústredia práce Ivan Juráš. Stredné a vysoké školy opustí 122 000 absol­ventov, z toho 49 000 vysokoš­kolákov. „Mladí ľudia na Slovensku ťažko hľadajú zamestnanie, sme na chvoste Európskej únie,“ dodal Juráš.