Slnečné elektrárne sa presťahujú z polí na domy

Michal Holeš | 02.11.2010 03:01
kolektor, solárny, zatepľovanie, dotácie,... Foto:
Ilustračné foto
Slovensko ide podobne ako susedné Česko priškrtiť rozmach solárnej elektriny. Už v stredu sa bude parlament v tomto smere zaoberať novelou zákona vládneho poslanca Ľudovíta Jurčíka (SaS). Pre boom "zelenej" elektriny totiž hrozí razantné zdražovanie. V susednej Českej republike má pre príliš veľké množstvo vybudovaných solárnych elektrární dôjsť k nárastu cien elektriny až o 20 percent.

Elektrina zo slnečných kolektorov je totiž niekoľkonásobne drahšia ako napríklad z atómovej elektrárne. „Jej cena je asi osemnásobná,“ spresňuje Jurčík. Napriek vyššej cene ju však musia distribučné spoločnosti vykúpiť. A to v zmysle nariadenia EÚ, ktorá sa takto snaží znížiť závislosť od dovozu energií.

Podľa Inštitútu pre energetickú bezpečnosť sú v súčasnosti na Slovensku rozdelené „solárne“ licencie s celkovým výkonom asi 700 megawattov. Ak by začali všetky vyrábať elektrinu ešte v roku 2010, inštitút predpokladal nárast cien elektriny na úrovni takmer šesť percent. Podľa informácií Pravdy by však do konca tohto roka mali dodávať elektrinu iba zdroje s výkonom asi 200 megawattov, a tak bude dosah na ceny miernejší.

„Niektoré firmy získali licenciu iba na špekulovanie,“ myslí si Peter Marčan z inštitútu. Všetci žiadatelia majú právo nielen na vysoké ceny za výkup elektriny, ale aj dotácie. Ak Jurčíkovu novelu schváli parlament, zvýhodnené budú iba elektrárne s malým výkonom – do 100 kilowattov a navyše budú musieť byť na strechách či fasádach. Teraz sa elektrárne stavajú najmä na poliach.

Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu však proti novele protestuje. Tvrdí, že jej prijatie by znamenalo v krátkom čase už štvrtý negatívny zásah do fungovania odvetvia, ktoré je na Slovensku iba vo svojej počiatočnej fáze rozvoja.

„Navyše legislatíva je už v súčasnosti nastavená tak, že zamedzuje vzniku nových projektov. Ďalším nezanedbateľným dôsledkom je ustavičné zvyšovanie nestability podnikateľského prostredia, ktoré bude negatívne vnímané investormi nielen v oblasti energetiky,“ píše vo svojom stanovisku asociácia fotovoltikov. Predkladateľ novely pripúšťa, že v súčasnej podobe by novela mohla byť protiústavná, pretože by menila pravidlá pre už rozostavané projekty. „Urobíme však také zmeny, ktoré budú zjemňovať tvrdšie ustanovenia, a tak sa novela nebude týkať tých, ktorí budú mať v čase jej platnosti vydané stavebné povolenie,“ tvrdí Jurčík.

Na protiústavnosť návrhu upozorňujú lobistické skupiny. „Sú stovky žiadostí, o ktorých ešte nerozhodla elektrizačná sústava ani distribučné spoločnosti, takže ich tlak je masívny,“ dodáva Jurčík.