Majstrom murárom sa treba opäť doprosovať

Marcela Šimková | 10.08.2010 11:52
tehla, murár, stavebníctvo, malta, stavba Foto:
Remeselníci majú opäť veľa roboty pri rekonštrukciách domov, i keď novostavby nepribúdajú tak rýchlo ako pred krízou
Stavebným majstrom a remeselníkom svitá na lepšie časy. Ľudia síce nestavajú nové domy, ale začali vo veľkom rekonštruovať a zatepľovať.

Najmä menší stavbári tak mali v júni podľa Štatistického úradu SR o 16 percent viac roboty ako pred rokom. Väčšie množstvo objednávok však odkrylo staronový problém. Firmám na Slovensku chýbajú kvalitní stavební odborníci. Majstri chýbali aj pred krízou, vlani si, naopak, ľudia medzi profesistami mohli vyberať.

Teraz sú zase opäť na koni firmy, ktoré si medzi zákazkami vyberajú. „Ak by si u nás niekto teraz objednal rekonštrukciu, bol by to problém. Záviselo by od veľkosti objednávky, či by sme to zobrali. Máme veľa práce,“ hovorí napríklad Michal Ďurica zo stavebnej firmy v Banskej Štiavnici. Ľudia by si tak na prestavbu mohli počkať niekoľko týždňov až mesiacov. Stavbári totiž už majú objednávky aj na niekoľko mesiacov vopred. „Ľudia chcú meniť najmä bytové jadrá v panelákoch. Už teraz mám robotu až do septembra,“ tvrdí Michal Čišecký z Rakovej na Kysuciach.

Okrem prestavieb sa rozbehlo aj zatepľovanie rodinných domov či bytoviek. „Nie je dosť peňazí na stavbu nových domov. Kto má niečo ušetrené, radšej investuje do zateplenia, aby v budúcnosti ušetril aspoň pri vykurovaní domu,“ povedal Jaroslav Pčola, majiteľ stavebnej firmy z Humenného.

Zvýšený dopyt po dobrých remeselníkoch ukázal, že na Slovensku chýbajú kvalifi kovaní odborníci. „Veľa ľudí išlo pracovať do zahraničia, kde zarobia viac. Preto v súčasnosti nie je problém s nedostatkom práce, naopak, s chýbajúcimi odborníkmi. Nájsť dobrú firmu je ťažké,“ povedal Vladimír Sirotka, šéf Slovenskej asociácie malých podnikov.

Prestavieb domov či bytov podľa stavbárov výrazne pribudlo. Prispeli k tomu aj povodne, po ktorých zostalo na Slovensku veľa domov, ktoré potrebujú rýchlu opravu. Zvýhodňuje to najmä menšie firmy, ktoré tak znova začínajú zarábať. „Chýbajú investície do nových stavieb, takže nám zostávajú iba prestavby. To však stavebníctvo na Slovensku z biedy nevytrhne, lebo veľké firmy budú aj ďalej bez objednávok. Rekonštrukcie prinesú robotu iba menším podnikateľom,“ myslí si Ján Majerský zo Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska.

Ak chcú menší podnikatelia vybaviť všetky objednávky, budú musieť v najbližšom období prijímať nových zamestnancov. Podľa odborníkov ide o výhodu malých firiem, ktoré sa dokážu situácii na trhu prispôsobiť rýchlejšie ako veľké spoločnosti. „Keď sa menším firmám darí, sú nútené prijímať nových ľudí. Vývoj v stavebníctve praje práve im, lebo na trhu je prevaha menších zákaziek, ktoré pre veľké firmy nie sú zaujímavé. Tie pre chýbajúce veľké projekty budú, naopak, prepúšťať,“ povedal Vladimír Vaňo, analytik Volksbank Slovensko.