Zlacnenie elektriny sa skončilo zdražením

Martin Kováčik | 05.01.2010 03:01
Elektrina, faktúry Foto:
Ilustračné foto
Ako na zázrak pozerajú ľudia na novoročné ceny za elektrinu. Z cenníkov tradičných dodávateľov by sa totiž mohlo zdať, že elektrina zlacnela o desiatky percent.

Západoslovenská energetika má napríklad pri najpoužívanejšej sadzbe D2 cenu 0,075 eura (2,26 koruny) za kilowatthodinu, čo je takmer o polovicu menej, ako platili ľudia vlani. Až malými písmenami na konci cenníka je napísané, že k tejto cene si treba pripočítať ďalšie položky. Ak sa k nim spotrebiteľ dopracuje, zistí, že namiesto zlacnenia mu elektrina mierne zdražie.

Pri prvom pohľade na cenník sa však ľudia najprv tešia. „Ak dobre počítam, vo vykurovacej sadzbe budem platiť v prepočte len 1,63 koruny za kilowatthodinu a ušetrím oproti roku 2009 vyše 30 percent!“ tešil na energetickom portáli e-filip.sk spotrebiteľ podpísaný ako Ludo. Aj v jeho prípade radosť vystriedal smútok, keď zistil, že v skutočností zaplatí za kilowatthodinu po novom mierne viac ako vlani, 2,75 koruny.

Chaos vznikol tak, že štát prikázal predajcom, aby uvádzali zvlášť cenu za distribúciu elektriny po vedeniach a zvlášť za takzvanú dodávku, teda obchodnú zložku, pri ktorej existuje konkurencia. Cenníky predajcov však upriamujú ľudí len na obchodnú zložku. Konečnú cenu za kilowatthodinu na rok 2010 uvádza zatiaľ len Stredoslovenská energetika a alternatívny dodávateľ Magna E.A. Západoslovenská a Východoslovenská energetika či ďalší alternatívny predajca Slovakia Energy chcú súhrnné ceny zverejniť až v najbližších dňoch.

Ako prvý nové ceny dopočítala Magna E.A. „V prípade domácností sme oproti tradičným predajcom lacnejší o dve až päť percent,“ hovorí konateľ spoločnosti Martin Ondko. Niektorí ľudia tomu však pri pohľade na neúplné cenníky veľkých predajcov nechcú uveriť. „Jeden zákazník bol natoľko presvedčený o prudkom zlacnení u svojho dlhoročného dodávateľa, že sa so mnou stavil o fľašku koňaku, ktorú aj prehral,“ dodáva Ondko.

Magna E.A. pôsobí na trhu tretí rok a v súčasnosti obsluhuje asi 3-tisíc domácností. Prípadná zmena dodávateľa je možná každý štvrťrok. Najbližší termín, keď je možné začať odoberať elektrinu od konkurencie, je 1. jún a zmenu je v takom prípade treba nahlásiť do 30. apríla.