Januárové mrazy oberú rodiny na kúrení o 20 až 50 eur

mar | 27.01.2010 06:51
Teplo, radiátor Foto:
Ilustračné foto
Aby sa ľudia počas tohtoročného januára ohriali rovnako ako predvlani, musia kúriť o pätinu viac. Prvý mesiac tohto roka s teplotami až mínus pätnásť stupňov je totiž výnimočne chladný. Teplári na Záhorí hovoria o jednom z najmrazivejších januárov za posledných pätnásť rokov.

Bežný nezateplený trojizbový byt obyčajne v januári míňa na kúrenie asi 5,4 gigajoulu tepla, teraz však spáli o viac ako jeden gigajoule navyše, čo je teplo navyše asi za 27 eur (810 korún).

Starší rodinný dom s kotlom na plyn pritom môže podľa prepočtov Pravdy minúť oproti priemerným januárom z minulosti navyše plyn až za 46 eur (1 386 Sk).

„V závislosti od vonkajších a vnútorných teplôt musíme v tohtoročnom januári kúriť oproti januáru 2008 o viac ako dvadsať percent viac. Keďže január sa bežne podieľa na celoročnej spotrebe tepla na kúrenie asi osemnástimi percentami, takýto výnimočne mrazivý mesiac môže naozaj zvýšiť celoročnú spotrebu a platby za teplo až o dve až tri percentá,“ hovorí Jozef Smolka, šéf spoločnosti Termming, ktorá dodáva teplo v Bratislave, Malackách, Senici či Skalici. Na rozdiel od mrazov majú na platby minimálny dosah ceny tepla, ktoré sa v januári takmer nemenili.

O približne tretinu menej si za januárové účty priplatia v zateplených bytoch a domoch, ktoré netreba toľko vykurovať. Smolka však upozorňuje, že z hľadiska celoročných platieb za teplo chladný január ešte nemusí byť kľúčový.

„Vlani sa silný január vykompenzoval s aprílom, keď sme v Bratislave po oteplení kúrili len päť dní, a tiež so septembrom, keď sa nemuselo kúriť vôbec,“ dodáva.

Smolka predpokladá, že v Bratislave a na Záhorí bude tohtoročný január od roku 1995 druhý alebo tretí najchladnejší. Pred nočnými mrazmi mínus 15 oC pritom meteorológovia od nedele na zhruba týždeň varovali aj v severných častiach stredného a východného Slovenska. Tam sú však na podobné teploty zvyknutí.

„Január je u nás z hľadiska vonkajších teplôt a kúrenia zatiaľ štandardný,“ reaguje šéf martinského Martica Miroslav Obšívaný. Zároveň však pripúšťa, že ak teploty klesnú v noci až k mínus 20 stupňom, kúriť bude treba podstatne viac.

Odborníci upozorňujú, že v takých mrazivých dňoch by si mali ľudia v starších panelákoch dávať pozor na vznik plesní. „Nezateplené domy sú pri súčasnom počasí náchylnejšie na plesne, keďže vnútorná teplota stien bytov je nižšia,“ upozorňuje riaditeľka bratislavského Výskumno-vývojového ústavu pozemných stavieb VVÚPS-NOVA Zuzana Sternová.