Elektrina v Európe lacnie, Slováci to asi nepocítia

Martin Kováčik | 28.05.2010 06:21
Elektrina Foto:
Ilustračné foto
Ceny elektriny na nemeckej burze klesajú, čo dáva Slovákom nádej na lacnejšiu elektrinu v roku 2011. Vláda totiž po dvoch rokoch plnej regulácie ponecháva časť cien elektriny pre rok 2011 zatiaľ na vývoji na trhoch.

Koľko budú rodiny platiť od januára 2011, závisí od burzových cien za prvý polrok tohto roka. A ceny na burze v Lipsku sú tento rok zatiaľ oproti prvému polroku vlaňajška nižšie asi o dve percentá. Šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík (Smer) napriek tomu brzdí optimizmus.

Vývoj cien elektriny pre domácnosti
Ceny elektriny Vývoj cien elektriny pre domácnosti

(kliknutím zväčšíte)

„Burzový vývoj je priaznivejší, ale nejaké veľké veci sa zase neudiali,“ tvrdí šéf úradu. Upozorňuje, že lepší vývoj trhových cien kazia ďalšie položky, ktoré domácnosti platia. Ide najmä o príspevok na dotovanie stratových slnečných elektrární, ktoré sa rýchlo rozrástli.

Inštitút pre energetickú bezpečnosť tvrdí, že nástup stoviek slnečných elektrární zdvihne ceny elektriny v roku 2011 až o päť percent.

„Ten dosah bude naozaj dramatický, ale závisí to od množstva zdrojov, ktoré sa tento rok pripoja do sústavy,“ dodáva Holjenčík. Ak by sa naplnila predpoveď vývoja burzových cien aj vplyv elektriny zo Slnka a iné položky by sa nemenili, elektrina by rodinám od januára zdražela celkovo asi o tri percentá.

Vplyv slnečnej energie na ceny elektriny sa regulačný úrad snaží zmierniť tým, že od budúceho roku zníži jej výkupnú cenu zo súčasných 431 na 345 eur za tisíc kilowatthodín. Kto si stihne nainštalovať slnečnú elektráreň tento rok, bude však mať zaručenú pôvodnú vyššiu cenu.

Pokles cien elektriny na burze pocítia zatiaľ aspoň slovenské firmy. „Malí a strední podnikatelia môžu v súčasnosti zmenou dodávateľa elektriny dosiahnuť zaujímavé zníženie ceny,“ hovorí Martin Ondko z firmy Magna E.A., ktorá je alternatívnym predajcom elektriny.

S pravidlom o vplyve burzy z Lipska na ceny pre rodiny počítajú dodávatelia elektriny. „Zmluvy na nákup elektriny na rok 2011 uzatvárame priebežne,“ reaguje hovorca Západoslovenskej energetiky Ján Orlovský. Šéf regulačného úradu Holjenčík však upozorňuje, že tvorba cien sa môže ešte zmeniť. „Počkajme si na nový výnos, ktorý bude platný od konca júna tohto roka,“ dodáva.

Holjenčík je nominantom Smeru, ale tvrdí, že politikmi sa úrad nenechá ovplyvniť. Šéf úradu presadzuje zásadu „stabilných cien energií“. Rovnaké predvolebné heslá teraz používa aj šéf Smeru Robert Fico. Za Ficovej vlády sa ceny elektriny pre rodiny v priemere zvýšili o jedno percento, fi rmám však elektrina prudko zdražela. Za predchádzajúcej Dzurindovej vlády elektrina rodinám zdražela o 44 percent, čo vysvetľovali tým, že predchádzajúci kabinet držal ceny umelo podhodnotené.