Daň z predaja bytu sa bude dať obísť, pripustil Mikloš

TASR | 20.08.2010 16:15
kľúče, dom, bývanie, reality, stavba, výstavba Foto:
Ilustračné foto
Plateniu dane z predaja nehnuteľnosti sa bude dať vyhnúť aj po plánovanej zmene zákona o dani z príjmov. Pripustil to šéf rezortu financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). Predávajúci aj kupujúci však podľa neho budú mať motiváciu, aby platenie dane neobchádzali.

„Aj túto daňovú povinnosť je možné obísť. Ale na druhej strane, ak by niekto kupoval byt tak, že bude mať na zmluve nižšiu sumu, za akú byt reálne kúpil, bude mať do budúcna problém. Lebo keď bude predávať ten byt o nejaký čas, tak daň zaplatí on,“ upozornil pre TASR minister.

Na chuť Slovákov vyhnúť sa daňovej povinnosti poukazuje aj analytik Slovenskej sporiteľne Juraj Barta. „Stačí si spomenúť, že až do času, keď bola zrušená daň z prevodu a prechodu nehnuteľnosti, sa táto povinnosť obchádzala. Najčastejšie tak, že sa v kúpnej zmluve uvádzala nižšia ako reálne zaplatená cena nehnuteľnosti, čím sa znížil daňový základ,“ pripomenul pre TASR.

Podľa Bartu zmena legislatívy výrazne neovplyvní rozhodnutie ľudí, ktorí nákupom nehnuteľnosti riešia vlastné bývanie. „Naopak, veľmi to ovplyvní tých, ktorí nehnuteľnosť kupujú ako investíciu alebo formu uloženia peňazí,“ vysvetlil.

Minister financií však pri kritike pripravovanej zmeny oponuje argumentom, že zdaňovaný je aj bankový úrok na účtoch, kde si Slováci sporia peniaze. „Keď má niekto uložené peniaze v banke a poberá za to úrok tento úrok je zdanený. Keď niekto uloží peniaze do nehnuteľnosti, potom ju predá a zhodnotí svoju investíciu, tak doteraz sa tento zisk nezdaňoval. Neexistuje žiaden dôvod, prečo by sa tento typ príjmu zdaniť nemal,“ uzavrel.