Slovenský plyn už nie je najlacnejší

Michal Holeš | 15.10.2010 14:08
Plyn Foto:
Ilustračné foto
Kým pred dvoma rokmi spaľovali Slováci najlacnejší plyn v strednej Európe, dnes už je to inak. Aj napriek tomu, že regulačný úrad v pondelok zmietol zo stola návrh SPP na zdraženie plynu, v Maďarsku a Poľsku je plyn ešte lacnejší.

Kým slovenská rodina v dome s plochou okolo 150 štvorcových metrov a ročnou spotrebou okolo 1 000 ku­bických metrov plynu platí tento rok asi 455 eur, Maďari a Poliaci v rovnakom dome platia v porovnaní so Slovákmi v prepočte asi o 10 eur menej.

Porovnanie cien plynu Foto: Pravda
Porovnanie cien plynu Porovnanie cien plynu

(kliknutím zväčšíte)

Pritom pred dvoma rokmi nakupovali obyvatelia Poľska oproti súčasnosti kubík plynu drahšie o viac ako 12 centov. Maďari za dva roky zlacnili plyn o takmer sedem centov. Na Slovensku klesla cena o približne dva centy za kubický meter zemného plynu.

Odborníci to zdôvodňujú tým, že v Poľsku i v Maďarsku využívajú asi tretinu plynu z vlastnej produkcie. „Cena plynu vyťaženého v domácej krajine je samozrejme nižšia ako ceny plynu od zahraničných dodávateľov,“ vysvetľuje Ondrej Šebesta z SPP a dodáva, že domáca ťažba na Slovensku tvorí asi 1 až 2 percentá ročnej spotreby. Poľsko aj Maďarsko sú tiež väčšie ako Slovensko a tento fakt zohráva podľa Šebestu dôležitú úlohu aj pri nakupovaní plynu zo zahraničia. Čiže ak krajina nakúpi viac plynu, dostane väčšiu zľavu ako štát s nižšou spotrebou.

Naopak, v Českej republike platia odberatelia za plyn viac ako Slováci. Podľa prepočtov Pravdy je rozdiel v cenách asi šestinový. Znamená to, že rodina v spomínanom modelovom dome platí približne o sto eur viac ako na Slovensku. Jedným z dôvodov, prečo je to tak, by mohlo byť to, že trhové ceny plynu na základe dlhodobých kontraktov sa do predajných cien v Česku premietajú štvrťročne, kým na Slovensku ročne. „Cena plynu v dlhodobom kontrakte závisí od ceny ropy, uhlia, ľahkých vykurovacích olejov,“ hovorí analytik českého Cyrrusu Jan Procházka. „Okrem toho do ceny významne vstupuje kurz českej koruny a amerického dolára, a preto ceny v Českej republike neklesli tak, ako by mohli,“ dodáva Procházka.

Na zníženie ceny zemného plynu by mohla tlačiť aj zvýšená konkurencia na českom trhu, pretože dodávateľa plynu menia stovky až tisíce rodín. Procházka je však v tomto smere skeptický. „Je síce pravda, že na burze je cena plynu v súčasnosti nižšia ako v dlhodobých kontraktoch. Keď sa však po skončení finančnej krízy naplno rozbehne priemysel, jeho cena stúpne a v tom prípade stúpne aj cena plynu,“ predpokladá analytik.