Susedia by mali odobriť satelit i vonkajšie rolety

Peter Csernák | 25.06.2011 12:48
Byt, reality, satelit, dom Foto:
Ilustračné foto
Kým pri dome väčšinou platí môj dom, môj hrad, pri byte si také niečo nemožno povedať. Každý byt je súčasťou bytového domu a treba počítať s tým, že každá prestavba sa dotkne aj susedov. Tí musia dokonca niektoré zásahy aj odobriť.

„Pokiaľ sa zasahuje do vzhľadu stavby, zákon vyžaduje súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých vlastníkov,“ tvrdí konateľka správcovskej spoločnosti Spokojné bývanie Jana Adamová. Vždy to však závisí od toho, či súhlas vyžaduje konkrétny stavebný úrad. Po správnosti by to malo byť tak, že ak niekto chce zrealizovať stavebnú úpravu, ktorou zasiahne do vzhľadu objektu, mal by na schôdzi alebo písomným hlasovaním požiadať vlastníkov, či s tým súhlasia.

Medzi úpravy, ktoré zmenia vzhľad budovy, patrí najmä zasklenie lodžie, ale aj namontovanie klimatizačných jednotiek na fasádu, satelitov, vonkajších roliet či markíz. Podľa Adamovej, ak ľudia požiadajú susedov, aby im takúto zmenu schválili, väčšinou s tým nerobia problém. Horšie to býva v novostavbách. Ľudia, ktorí si kúpili drahé byty, si podľa nej dávajú oveľa väčší pozor na to, ako bude ich dom vyzerať.

Stanislav Polák zo spoločnosti Stavocentrum vraví, že zmenou pôvodného výzoru domu sa môžu porušiť aj autorské práva architekta, ktorý navrhol daný dom. Okrem namontovania nových vecí na fasádu môže vzhľad domu narušiť aj výmena okien. Na všetkých bytových domoch bol pôvodne jeden typ okien, ktorý je aj zadokumentovaný v pôvodnom stavebnom povolení. Lenže ľudia si pri výmene často namiesto delených okien dajú namontovať jedno veľké okno, čím sa zmení vzhľad domu. „Vlastníci by mali mať dohodnutý jeden tvar okien,“ tvrdí Polák.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ