Pre vodárov je zdraženie prinízke

Michal Holeš, Boris Macko | 16.12.2011 11:28
Voda, umývanie rúk Foto:
Ilustračné foto
Kým poplatky za vodu na Slovensku po Novom roku stúpnu priemerne o takmer päť percent, zákazníci dvoch najväčších vodárenských spoločností si budú musieť priplatiť zhruba tri percentá.

Vodári v Bratislave však žiadali len pri stočnom nárast o takmer deväť percent a viac požadovali aj vodári na východe krajiny. Keby regulačný úrad na čele s Jozefom Holjenčíkom (nominant Smeru) návrh vodárov v Košiciach odsúhlasil, bežná domácnosť s mesačnou spotrebou dvanásť kubíkov, ktorej odvedú aj splašky, by si mesačne priplatila takmer 2,8 eura. Napokon však poplatky pri rovnakej spotrebe stúpnu o zhruba 0,8 eura, pričom podobný nárast čaká aj rodiny v Bratislave.

Na východe sú ceny vody vyššie. Spomínaná rodina v Košiciach tak po novom bude platiť takmer 31 eur mesačne, v Bratislave bude suma nižšia o viac ako štyri eurá.

Rozhodnutie regulačného úradu ľudia kvitujú. „Pri všetkých zlých správach o tom, čo všetko zdražie, ma to ani neprekvapuje. Na prvý pohľad elektrina, plyn či teplo síce razantne nezdražie, ale keď si človek spočíta tie sumy, nie je to málo peňazí. Väčšine ľudí asi neostane nič iné, ako naozaj poriadne šetriť,“ myslí si Košičan Jozef Gajdoš.

Východoslovenským vodárom však novoročné zdraženie nestačí. Proti rozhodnutiu regulačného úradu preto zástupcovia Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti podali odvolanie. Generálny riaditeľ vodární Stanislav Hreha argumentuje, že príliš nízke zvýšenie cien spôsobí zastavenie budovania nových vodovodov.

„Máme síce pokryté náklady, ale už nie zisk, ktorý by sme chceli investovať do údržby a výstavby nových rozvodov. Neviem, ako budeme vysvetľovať občanom, prečo im nemôžeme postaviť vodovod či kanalizáciu,“ vysvetľuje Hreha.

Regulačný úrad však toto tvrdenie prostredníctvom hovorcu Miroslava Luptáka odmieta s tým, že vodárne nové vodovody nebudujú efektívne.

„Viac ako tretina vodovodov vybudovaných po roku 2005 sa využíva na menej ako dvadsať percent,“ podčiarkuje Lupták a dodáva, že v Košiciach počas predchádzajúceho regulačného obdobia rástli ceny vodného i stočného priemerne o pätinu, kým na celom Slovensku sa ceny zvýšili priemerne o štrnásť percent.

Okrem vody od januára zdražejú aj energie. Presné ceny elektriny, plynu i tepla by mal regulačný úrad zverejniť dnes. Predbežne sa odhaduje, že mesačné náklady rodín na bývanie na celom Slovensku narastú zhruba o sedem eur.