Voľných nových bytov je v Bratislave dosť. Až 4,5-tisíca

SITA | 18.05.2010 20:50
Helikoptéra, Vrtuľník Foto:
Ilustračné foto
V Bratislave je podľa analýzy spoločnosti KPMG na predaj takmer 4,5 tisíca nových bytov v rôznych štádiách rozostavanosti.

Väčšina nových bytov v oblasti hlavného mesta sa ponúka na predaj za ceny od 1 700 eur do 2 100 eur za meter štvorcový. Najvyšší dopyt je však podľa analýzy KPMG po bytoch v cenovej relácii približne 1 600 eur za meter štvorcový.

Väčšina nových bytov predaných na Slovensku je v bratislavskom kraji. Podľa KPMG však ide prevažne o dokončené projekty alebo o projekty tesne pred dokončením v atraktívnych lokalitách za prijateľnú cenu. Slabý dopyt je po projektoch, kde sa ešte výstavba nezačala. „Malý počet transakcií bol zaznamenaný aj v segmente luxusných nehnuteľností,“ uvádza sa v správe.

Podľa prognóz Národnej banky Slovenska sa očakáva, že priemerné ceny budú v tomto roku stagnovať. „Zatiaľ čo niektorí sa domnievajú, že globálne trhy s nehnuteľnosťami na bývanie už dosiahli svoje dno, stredná a východná Európa sa uvádzajú ako výnimky, kde sa predpokladá, že ceny by mohli počas roka 2010 ďalej klesať,“ uvádza KPMG vo svojej správe. Napriek tomu, že ekonomika ako celok v prvom štvrťroku 2010 javí známky života, podľa KPMG stále existujú obavy týkajúce sa nezamestnanosti a možného zvyšovania počtu nezamestnaných v budúcnosti. „Akýkoľvek ďalší rast nezamestnanosti nepochybne zníži kúpnu silu obyvateľstva, čo znamená, že rast dopytu po nehnuteľnostiach je nepravdepodobný, najmä v regiónoch mimo Bratislavy,“ konštatovala KPMG.