Ceny bytov a domov sa už dotýkajú dna, tvrdí šéf asociácie realitiek

ČTK | 08.12.2011 07:32
Ľubomír Kardoš Foto:
Ľubomír Kardoš
Slovenský realitný trh sa už dotkol dna. Ceny nehnuteľností prestali klesať, uviedol šéf Národnej asociácie realitných kancelárií SR Ľubomír Kardoš.

Podľa neho prepad realitného trhu zmierňujú výhodné hypotekárne úvery. Predávajú sa najmä malometrážne byty, v niektorých oblastiach aj za vyššie ceny než v minulosti. Stagnácia trhu je podľa Kardos prehĺbená nedôverou v jeho skoré zotavenie.

„Napriek tomu som presvedčený o tom, že investícia do nehnuteľností je dobrou investíciou. Len klientom radíme rozložiť ju do viacerých komodít,“ uviedol Kardoš. Uviedol, že ide predovšetkým o tradičné lokality a veľké mestá, ako sú Bratislava, Banská Bystrica a Košice.

Vo veľkých mestách však ustala masívna výstavba, ktorú Kardos nazval „žeriavovým efektom“. Do výstavby teraz investujú predovšetkým veľké nadnárodné spoločnosti. Kardoš spomenul napríklad projekty v oblasti Petržalky v Bratislave.

„Stavia sa za dobré ceny, čo stlačí ceny starších bytov. Trh sa úplne nezastavil,“ uviedol Kardoš. Podľa neho sú na Slovensku aj menšie projekty. Dobrá lokalita dáva istotu predaja.

Opakom sú začaté investície v Nízkych a Vysokých Tatrách. Niektoré firmy ich začali ešte pred krízou, stavby ale museli zakonzervovať.