Druhý pilier už opustilo 12 379 sporiteľov

ČTK | 17.03.2008 11:59, aktualizované: 
Sociálna poisťovňa Foto:
Ilustračné foto.
Dva a pol mesiaca po otvorení druhého penzijného piliera si na dôchodok prestalo odkladať časť povinných odvodov 12 379 ľudí z vyše 1,5 milióna sporiteľov. Do systému sa v tomto období naopak zapojilo 4849 záujemcov. Informovala o tom Sociálna poisťovňa.

Dočasné otvorenie druhého dôchodkového piliera, ktorý má pre horší demografický vývoj pomôcť zmierniť očakávaný značný schodok vo financovaní nákladov na penzie, presadila súčasná vláda. Koalícia pritom tiež upravila dôchodkovú reformu, ktorú zaviedol predchádzajúci kabinet.

Ministerstvo práce pred časom predpokladalo, že sporenie na penziu v prechodnom období do konca júna opustí asi 30 tisíc Slovákov.

Úspory klientov v dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS), ktorí sa vrátia do štátom financovaného priebežného systému, sa presunú do Sociálnej poisťovne. To tak dočasne zlepší jej bilanciu, ktorá sa zhoršila pre presun časti odvodov do DSS.
Klienti DSS budú po odchode do dôchodku dostávať časť penzie od štátu a zvyšok z nasporených peňazí na penzijnom účte.

Premiér Robert Fico v minulosti opakovane tvrdil, že sporenie v DSS sa oplatí mladým ľudom, ktorí majú nadštandardné príjmy. Podľa ekonómov však štát v budúcnosti bude musieť zmeniť nastavenie priebežného dôchodkového systému, aby dokázal financovať penzie.

 

Zjednodušenie pod­mienok zvýšilo počet odídencov

Po zjednodušení podmienok pre odchod z druhého penzijného piliera stúpol počet ľudí, ktorí si prestali odkladať časť povinných sociálnych odvodov na súkromný účet.

Od marca, keď pre odchod z druhého piliera už nie je potrebný úradne overený podpis, odišlo z DSS vyše 3500 ľudí. „Určitý nárast tam pozorovaný je,“ povedal na tlačovej konferencii riaditeľ sekcie informatiky Sociálnej poisťovne Jaroslav Belluš.

„Vystupujú z dôchodkového sporenia sporitelia s nižšími príjmami. (…) Vstupujú hlavne mladšie ročníky,“ poznamenal Belluš. Sporiť v DSS si už nechcú hlavne občania starší ako 45 rokov; po zmene zákona si totiž musia odkladať odvody 15 rokov namiesto predchádzajúcich desiatich, aby dostali penziu.