Aký vysoký bude dôchodok z druhého piliera

pcs | 06.09.2010 06:35
dane, kalkulačka, vyúčtovanie, účet, odvody,... Foto:
Ilustračné foto
Výška dôchodku z druhého piliera by mala závisieť od počtu rokov sporenia, výšky platu a zhodnotenia, ktoré sporiteľ dosiahne vo svojom dôchodkovom fonde. Vopred teda nemožno povedať, aký dôchodok bude mať človek, ktorý sa zapojí do druhého piliera.

Asociácia DSS napriek tomu ponúka na svojej internetovej stránke kalkulačku, ktorá počíta budúcu výšku dôchodku. Ak sa 20–ročný človek, ktorý tento rok začne po prvý raz pracovať za 800 eur, zapojí do druhého piliera, mal by podľa tejto kalkulačky dostávať celkový dôchodok z prvého i druhého piliera vo výške 1 988 eur. V prípade, že by sa do druhého piliera nezapojil, dostával by mesačný dôchodok 1 475 eur.

Lenže asociácia pri tvorbe kalkulačky počítala s priemernými výnosmi v rastových fondoch na úrovni päť percent, vyvážené fondy by podľa tohto modelu mali ročne rásť o štyri percentá a konzervatívne o tri percentá. V skutočnosti však teraz fondy zarábajú výrazne menej. Rastové fondy dokázali za posledný rok zarobiť sporiteľom priemerne 1,25 percenta a vyvážené a konzervatívne okolo 1,30 percenta.

Dôchodkoví sporitelia prerábajú najmä na tom, že predchádzajúca vláda prikázala dôchodkovým spoločnostiam doplácať prípadné straty zo svojho vrecka. Tie sa preto zbavili takmer všetkých rizikových cenných papierov, ktoré by v krátkodobom horizonte mohli priniesť stratu.

Z majetkov dôchodkových fondov tak takmer úplne zmizli akcie. Navyše k zmene zákona prišlo po prudkom prepade akciových trhov. Dôchodkoví sporitelia tak prišli o peniaze vďaka tomu, že akcie padli, no z nasledujúcej rastovej vlny už neprofi tovali. Napriek tomu je pravdepodobné, že sporitelia, ktorí sa zapojili do druhého piliera, budú mať vyššie dôchodky ako ľudia, ktorí budú mať dôchodok len zo Sociálnej poisťovne. Keďže štát vypláca dôchodky z peňazí, ktoré vyberá na odvodoch od súčasných pracujúcich, ich výška závisí od ich počtu a výšky ich platov. Keďže sa však rodí čoraz menej detí, postupne sa bude zvyšovať počet dôchodcov, no počet pracujúcich poklesne. Ak by sa mali dôchodky zachovať aspoň na súčasnej úrovni, museli by pracujúci platiť vyššie odvody ako dnes.