Predčasní dôchodcovia stratia možnosť pracovať

Helena Kokolová | 24.12.2010 06:30
dôchodca, úradník, dôchodok, penzia, penzista,... Foto:
Ilustračné foto
Najväčšia zmena čaká predčasných a zároveň pracujúcich dôchodcov. Tí sa budú musieť rozhodnúť, čo je pre nich výhodnejšie.

„Ruší sa súbeh práce a poberania predčasného dôchodku,“ povedal minister Mihál. „Toto je jedno z opatrení, ako zabezpečiť finančnú stabilizáciu základného fondu dôchodkového poistenia,“ vysvetlil. Poberateľ predčasného dôchodku tak podľa novely dočasne stratí nárok na penziu v prípade, že sa zamestná. Len čo prácu stratí, opäť mu môže byť vyplácaný predčasný dôchodok. Možnosť odísť do starobného dôchodku skôr, ako občan dovŕši dôchodkový vek, zaviedla v roku 2004 novela zákona o sociálnom poistení. Jeden z dôvodov bol ten, aby tí, čo stratia prácu tesne pred penziou, neostali odkázaní na dávku v nezamestnanosti. „Ako sa však ukázalo, inštitút predčasného starobného dôchodku sa využíva ako atraktívny zdroj príjmu popri príjme zo zárobkovej činnosti. Z celkového počtu vyše 51–tisíc poberateľov predčasného dôchodku približne 23 500 stále pracuje,“ píše sa v stanovisku ministerstva. Tým, že im Sociálna poisťovňa vypláca k riadnej výplate aj predčasný dôchodok, ročne stráca okolo 55 miliónov eur.

Predčasný dôchodca bude mať na rozhodnutie, či chce naďalej poberať dôchodok, alebo pracovať, dvojmesačnú lehotu. Zákon mu ukladá povinnosť oznámiť svoje rozhodnutie Sociálnej poisťovni, pričom konkrétnu formu oznámenia určí sama Sociálna poisťovňa.

Ak sa rozhodne pracovať, zanikne mu nárok na výplatu predčasného dôchodku po 28. februári 2011, t. j. od jeho konkrétnej marcovej splátky, ak dovtedy nedovŕši dôchodkový vek. Pokiaľ sa rozhodne naďalej pracovať a bude tak naďalej povinne dôchodkovo poistený, o zvýšenie dôchodku môže požiadať až po skončení zamestnania. O zvýšení dôchodku rozhodne Sociálna poisťovňa na základe predložených dokladov, pričom zvýšený dôchodok bude patriť odo dňa nasledujúceho po dni skočenia zárobkovej činnosti.

Nič sa však nemení pre poberateľov predčasného dôchodku, ak pracujú na dohodu o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. V takomto prípade nebude povinne dôchodkovo poistený, a teda nebude odvádzať poistné na jednotlivé druhy poistenia a z dôvodu výkonu prác na dohodu sa mu suma dôchodku nebude zvyšovať.