Kto môže žiadať o dávku k dôchodku

Helena Kokolová | 25.01.2011 14:04
sociálna poisťovňa, odvody, dôchodok, dôchodky,... Foto:
Ilustračné foto
O dávku v hmotnej núdzi penzisti žiadať nemusia. Ak im patrí, túto skutočnosť oznámi Sociálna poisťovňa príslušnému úradu práce.

Kedy možno podať žiadosť o dávku v hmotnej núdzi a príspevky k dávke?

Dávka v hmotnej núdzi patrí občanovi na zabezpečenie základných životných podmienok. Predstavuje základnú pomoc od štátu pre toho, kto je v hmotnej núdzi. Dávka má za cieľ zmierniť hmotnú núdzu, nenahrádza však príjem. Požiadať o ňu môže ten, koho príjem a príjem s ním spoločne posudzovaných osôb nedosahuje životné minimum. O dávku nemusia žiadať penzisti, ktorí majú nízky dôchodok. Túto skutočnosť oznamuje Sociálna poisťovňa príslušnému úradu práce.

Odkedy sa priznávajú a vyplácajú dávka v hmotnej núdzi a príspevky?

Dávka a príspevky k nej sa priznávajú a vyplácajú od začiatku mesiaca, v ktorom sa začalo konanie o ich poskytnutí, teda kedy bola žiadosť podaná.

Kedy sa dávka a príspevky vyplácajú?

Vyplácajú sa mesačne pozadu, a to najneskôr do konca mesiaca, v ktorom ten, kto o ňu žiadal, splnil podmienky nároku.

Kto môže k dávke dostať aj príspevky?

Všetky príspevky sa vyplácajú iba k základnej dávke a treba si o ne písomne požiadať a doložiť všetky potrebné doklady, t. j., že dávka v hmotnej núdzi a príspevky k dávke sa poskytujú v jednej sume. Ide o nasledujúce príspevky: príspevok na bývanie vo výške pre jednotlivca 55,80 eura, pre viac osôb 89,20 eura, príspevok na zdravotnú starostlivosť vo výške dve eurá a ochranný príspevok.

Mám nejakú oznamovaciu povinnosť?

Áno, každý, kto dávku a príspevky dostáva, je povinný ohlásiť úradu alebo obci písomne do 8 dní zmeny vo všetkých skutočnostiach, ktoré rozhodujú o trvaní nároku.

Zdroj: UPSVAR Nitra

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ