Firmy zamestnaním dôchodcu ušetria

pcs | 22.02.2011 12:12
opravár, dôchodca, pracujúci, servis, auto
Firmy môžu profitovať aj z toho, že väčšina dôchodcov chce pracovať na dohodu.
Pracujúci dôchodca zlepšuje nielen svoj rodinný rozpočet, ale pomáha šetriť peniaze aj svojmu zamestnávateľovi. Za dôchodcov totiž firmy platia mierne nižšie odvody ako za ostatných zamestnancov. Vďaka tomu sú celkové náklady firmy na zamestnanie dôchodcu nižšie.

Starobný dôchodca, ako aj jeho zamestnávateľ neplatia odvody na poistenie v nezamestnanosti a invalidné poistenie. Firma aj dôchodca tak ušetria štyri percentá z hrubej mzdy. Napríklad zamestnanec s hrubým platom 500 eur stojí spolu s odvodmi firmu 676 eur. Ak za rovnakú hrubú mzdu zamestná starobného dôchodcu, bude ju stáť 656 eur. V prípade, že tento zamestnávateľ uprednostní dôchodcu, každý mesiac ušetrí 20 eur.

Ešte viac firma ušetrí, ak zamestná invalidného dôchodcu. V prípade, že tento invalidný dôchodca má pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 50 percent, platí zaňho polovičné zdravotné poistenie. A ak má pokles o viac ako 70 percent, nemusí zaňho platiť poistenie v nezamestnanosti. Celkovo tak ušetrí šesť percent z jeho hrubej mzdy. Pri hrubom plate 500 eur bude tento zamestnanec firmu stáť 646 eur. Mesačne tak v porovnaní s iným zamestnancom s rovnakou mzdou ušetrí 30 eur.

Firmy môžu profitovať aj z toho, že väčšina dôchodcov chce pracovať na dohodu. Ostatní zamestnanci pri dlhodobej práci uprednostňujú riadnu pracovnú zmluvu, pretože sa z nej platia odvody, vďaka čomu si sporia na dôchodok. Dôchodcovia, ktorí pracujú na dohodu, síce nemôžu požiadať o zvýšenie svojej penzie, no ich zisk vďaka neplateniu odvodov môže byť vyšší ako suma, o ktorú by sa im zvýšil dôchodok.

Zamestnávateľ platí za dohodára odvody len vo výške 1,05 percenta z hrubej mzdy. Pri hrubom plate 500 eur ho dohodár celkovo stojí 505,25 eura. V porovnaní so zamestnancom na pracovnú zmluvu tak ušetrí mesačne 170 eur.

Dôchodcovia, ktorí chcú pracovať na dohodu, sú v lepšej východiskovej pozícii ako tí, ktorí sa chcú zamestnať na zmluvu. Keďže firma za nich platí nižšie odvody, môžu žiadať o vyššiu mzdu. Napríklad ak firma dá dôchodcovi pracujúcemu na dohodu namiesto 500–eurovej hrubej mzdy o stovku viac, v porovnaní s dôchodcom pracujúcim na zmluvu ušetrí mesačne asi 50 eur. Ak by firma na zvýšenie platu pristala, dôchodca by si v čistom polepšil o 81 eur mesačne a na účet by dostával 486 eur.