Okradnutí penzisti politikov netrápia

Branislav Toma | 31.03.2011 06:30
František Šatan, Slovenské investície Foto:
František Šatan, predseda rady členov Podielového družstva Slovenské investície, sa snaží, aby tritisíc dôchodcov neprišlo o 26 miliónov eur vložených do družstva.
Pred pár rokmi zmizli miliardy korún zo známych nebankoviek Drukos a BMG Invest. Dnes prichádza o celoživotné úspory ďalších tritisíc dôchodcov a politici im ani tentoraz nepomohli.

,,So žiadosťami o pomoc sme sa obrátili na súčasnú i predchádzajúcu vládu a všetkým to je v podstate jedno. Po zmene vlády nám síce sľúbili pomoc predstavitelia Obyčajných ľudí, no to bolo z ich strany všetko," zhodnotil nezáujem politikov František Šatan. V Podielovom družstve Slovenské investície je predsedom rady členov a spolu s ostatnými dôchodcami bojuje o vrátenie 26 miliónov eur.

Keď sa o problém začal zaujímať denník Pravda, pomoc dôchodcom prisľúbil líder Obyčajných ľudí Igor Matovič. ,,Problém je, že ani rezort financií, ani Úrad vlády nemajú právomoci v oblasti dohľadu nad kapitálovým trhom a rovnako ani nemôžu vstupovať do súkromných právnych vzťahov medzi podielovým družstvom a jeho členmi, hoci si predsedníčka vlády Iveta Radičová uvedomuje ťažkú situáciu podielnikov, najmä dôchodcov," vysvetlil Rado Baťo, hovorca premiérky.

Celoživotné úspory má v Podielovom družstve Slovenské investície uložených približne tritisíc dôchodcov. Začiatkom tohto roku sa začalo voči družstvu konkurzné konanie na podnet jedného nespokojného veriteľa. Súčasne návrh na konkurz podalo aj predstavenstvo družstva. Predbežný správca konkurznej podstaty teraz zisťuje, či má družstvo majetok na úhradu nákladov konkurzu.

,,Ak zistí, že v družstve majetok nie je, nepôjde do konkurzu, ale do likvidácie, čo znamená skončenie všetkých súdnych konaní," dodal Šatan. Skončila sa by tak napríklad žaloba na Garančný fond investícií, ktorý nevyplatil zmiznutých 26 miliónov. ,,Snažíme sa tak zabrániť likvidácii i konkurzu a dosiahnuť, aby družstvo išlo do reštrukturali­zácie," dodal Šatan.

V tejto snahe sa však nestretáva s pochopením členov predstavenstva družstva. ,,Tí jednoznačne nemajú záujem o zachovanie družstva a robia všetky kroky pre uskutočnenie konkurzu. Predseda Zdeněk Jurica spolu s právnikom navštevujú kancelárie v Trnave, vo Zvolene, v Lučenci a presviedčajú členov, aby ich splnomocnili na zastupovanie vo výbore veriteľov," opísal Šatan.

Dôchodcom následne zrušia členstvo v družstve a vystavia vyrovnávací podiel. V prípade konkurzu sa dá podiel prihlásiť – na rozdiel od členského vkladu – ako pohľadávka. Ak však družstvo skončí v likvidácii, ľudia nedostanú nič a stratia aj možnosť cez súdy sa domáhať peňazí v garančnom fonde. ,,Družstvo nie je v takej situácii, že by malo nedostatok majetku, takže konkurz bude vyhlásený," povedal Jurica.

František Šatan však spoločne s ďalšími dôchodcami podal na členov predstavenstva trestné oznámenie pre nesprávne informovanie členov a bránenie zvolania mimoriadnej schôdze. ,,Na nej by sa všetci okradnutí dôchodcovia mohli dozvedieť, prečo je pre nás najvýhodnejšie dosiahnuť reštrukturalizáciu a nie konkurz či nedajbože likvidáciu," uzavrel Šatan.

Súčasný predseda Zdeněk Jurica už momentálne nevlastní ani svoj dom. Odmieta však, že by sa vopred zbavoval majetku. ,,Nevedel som splácať hypotekárny úver a iný záujemca prevzal môj majetok," vysvetlil.