Rodičovský príspevok pre nepracujúcich má byť polovičný

Peter Csernák | 19.06.2011 06:30
rodina, dieťa, dávky, sociálne, sociálny,... Foto:
Ilustračné foto
Rodičia, ktorí pred narodením dieťaťa nepracovali, by mali dostávať len polovičný rodičovský príspevok. Zároveň by vôbec nemali dostať príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa, ktorý je dnes vo výške 678 eur. Poslanci tieto návrhy schválili už v prvom čítaní, včera ich odobrila aj vláda.

Dnes všetci rodičia bez ohľadu na to, či pracovali alebo nie, dostávajú príspevok v rovnakej výške 190,10 eura mesačne. Ak poslanci odobria zmeny, v prípade, že ani jeden z rodičov za posledné štyri roky nebol dôchodkovo poistený aspoň 270 dní, budú mať nárok len na 95,05 eura.

Rovnaké podmienky bude treba splniť aj na získanie príplatku k príspevku pri narodení prvého, druhého alebo tretieho dieťaťa. Štát rodičom výpadok príjmov nevykryje ani sociálnymi dávkami. „Hlavným motívom týchto zmien je napraviť deformovaný sociálny systém, ktorý motivuje členov sociálne vylúčených skupín, aby si zabezpečovali a zvyšovali príjem sociálnymi dávkami viazanými na počet detí,“ tvrdí jeden z predkladateľov novely zákona o rodičovskom príspevku Ľudovít Kaník.

Podľa predkladateľov novely by štát mal ročne ušetriť vďaka zníženiu rodičovského príspevku 44 miliónov eur. Keďže na každej rodine, ktorá bude dostávať polovičný príspevok, štát ušetrí za rok 1 140,60 eura, znamenalo by to, že celkovo by nižší príspevok malo dostávať 38 576 rodičov.

Ďalších takmer šesť miliónov eur by malo štátu ušetriť, že nepracujúci rodičia nedostanú príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa.

„Je to odhad, ktorý sa môže a nemusí potvrdiť. Určite nie je hlavným motívom ušetriť. Ja by som bol najradšej, keby sme neušetrili ani cent, pretože to by znamenalo, že všetci pracujú a snažia sa o prácu,“ tvrdí Kaník.

Príspevok ani príplatok sa nebudú znižovať ľuďom, ktorí budú mať dieťa počas vysokej školy alebo do štyroch rokov po absolvovaní strednej alebo vysokej školy. Štúdium na vysokej škole alebo úspešné ukončenie štúdia jedného z rodičov bude totiž postačovať na to, aby rodičia dostávali príspevok v plnej výške.

Zníženia rodičovského príspevku sa nemusia obávať ani tí, ktorí ho už poberajú, alebo im bude priznaný ešte pred účinnosťou novely zákona. Títo rodičia by mali dostávať príspevok naďalej v plnej výške, aj keď nebudú spĺňať nové kritériá.

Aby úrady práce, sociálnych vecí a rodiny mohli začať vyplácať rodičovský príspevok v dvoch rôznych výškach, musí tento návrh schváliť najprv parlament. Zatiaľ prešiel prvým čítaním, kde ho okrem jedného podporili všetci poslanci vládnej koalície. V druhom čítaní sa však tento návrh môže ešte zmeniť, pretože poslanci k nemu môžu predkladať pozmeňovacie návrhy. Jeden už avizuje aj Kaník. Účinnosť zákona chce posunúť až na 1. júl budúceho roku, pričom v pôvodnom návrhu počítal s účinnosťou od 1. septembra tohto roku. „Cieľom je, aby sme vylúčili pocit, že niekomu bolo ukrivdené aj takým spôsobom, že už bolo dieťa na ceste a on nevedel, že sa takýto zákon pripravuje,“ tvrdí Kaník.

Rodičia v tomto roku musia oželieť aj zvýšenie rodičovského príspevku. V minulosti sa jeho výška upravovala vždy v septembri o rovnaké percento, ako vzrástlo životné minimum. Podľa súčasných zákonov si však budú musieť na zvýšenie príspevku počkať až do januára budúceho roku. Zvýšiť by sa mal o 4,60 eura.

Kto dostane polovičný rodičovský príspevok

  • Rodičovský príspevok v polovičnej výške budú dostávať rodičia alebo iné oprávnené osoby vtedy, ak ani jeden z rodičov za posledné štyri roky nebol nemocensky poistený aspoň 270 dní. Túto podmienku netreba splniť v prípade, že aspoň jeden z rodičov študuje na vysokej škole, alebo za posledné štyri roky pred vznikom nároku na príspevok absolvoval vysokú alebo strednú školu. V takom prípade sa príspevok neznižuje.
  • Do obdobia 270 dní sa počíta aj obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia, ktoré sa započítava na účely materského.
  • Priznanie polovičného príspevku nebude definitívne. Len čo jeden z rodičov splní podmienku nemocenského poistenia v dĺžke 270 dní za posledné štyri roky alebo začne študovať na vysokej škole, začnú dostávať štandardnú výšku príspevku.
  • Novelou zákona sa má zároveň novelizovať aj zákon o poskytovaní dávok v hmotnej núdzi tak, aby rodičia, ktorým sa zníži rodičovský príspevok, nemali nárok na zvýšenie dávok v hmotnej núdzi, ktoré by kompenzovali tento znížený príspevok.
  • Všetky rodičovské príspevky, ktoré budú priznané pred novelou zákona, sa budú aj naďalej vyplácať v štandardnej výške. Príspevok sa zníži iba tým rodičom, ktorým ho úrady priznajú až po účinnosti tejto zmeny.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ