Koho sa týkajú limity na doplatky za lieky

dh | 28.10.2011 14:02
lekáreň, lieky, pacient Foto:
Ilustračné foto
Do celkovej výšky úhrad doplatkov za lieky sa započítavajú len doplatky vo výške prepočítaného doplatku za najlacnejší náhradný liek.

Do limitu sa zahŕňajú doplatky za najlacnejší generický liek. Príklad: Lekár predpíše liek s doplatkom 5 eur. Ak existuje lacnejší liek s rovnakou účinnou látkou s doplatkom 2 eurá, do limitu sa započítavajú 2 eurá.

Do limitu by sa mali počítať aj doplatky za väčšinu antibiotík, ktoré sú určené na jednorazovú akútnu liečbu.

Do celkovej úhrady sa budú započítavať doplatky za tie lieky, ktorých úhrada z verejného zdravotného poistenia pre najlacnejší náhradný liek je ustanovená na menej ako 75 percent maximálnej ceny.

Najlacnejší náhradný liek je liek s najnižšou úhradou pacienta za štandardnú dávku liečiva s obsahom rovnakého liečiva, s rovnakou cestou podania liečiva a s rovnakým množstvom liečiva v liekovej forme ako liek predpísaný na lekárskom predpise

Lekárne musia uvádzať na doklade z pokladnice údaj o výške prepočítaného doplatku za najlacnejší náhradný liek. Ak tak neurobia, môžu dostať pokutu až do výšky 3 319 eur.

Zdravotná poisťovňa uhradí pacientovi sumu, o ktorú jeho celková výška doplatkov za lieky za štvrťrok prekročila limit spoluúčasti do 90 dní od skončenia štvrťroka.

Osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (držitelia preukazu ŤZP, ŤZP–S), invalidné osoby

  • Ochranný limit na doplatky za lieky je 30 eur za štvrťrok.
  • Vzťahuje sa na: osobu, ktorá je držiteľom preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím alebo preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom; poberateľa invalidného dôchodku alebo invalidného výsluhového dôchodku; osobu, ktorá je invalidná, ale nevznikol jej nárok na invalidný dôchodok.

Pozor: Limit spoluúčasti sa však na tieto osoby nevzťahuje v prípade, ak majú príjmy, ktoré podliehajú dani z príjmov (teda príjmy zdaňované podľa § 5 a § 6 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov), okrem príjmov z dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru alebo ak výška ich dôchodku je viac ako 50 percent priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR (na tieto účely sa vždy posudzuje priemerná mesačná mzda za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, za ktorý sa limit spoluúčasti posudzuje – na rok 2011 je to suma 372,25 eura).

Starobní dôchodcovia

  • Ochranný limit na doplatky za lieky je 45 eur za štvrťrok.
  • Vzťahuje sa na: poberateľov starobného dôchodku; poberateľov dôchodku z výsluhového zabezpečenia policajtov a vojakov vo veku ustanovenom na vznik nároku na starobný dôchodok; poberateľov dôchodku z iného členského štát Európskej únie, Nórska, Lichtenštajnska, Islandu, Švajčiarska – ak nie je takáto osoba poistená v tomto členskom štáte; poberateľov dôchodku z tretieho štátu (štáty mimo Európskej únie); osobu, ktorá dovŕšila dôchodkový vek, ale nevznikol jej nárok na starobný dôchodok.
  • Limit sa nevzťahuje na osoby, ktoré majú zdaniteľný príjem okrem príjmu z dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru, a ktoré majú dôchodok vyšší ako 372,25 eura.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ