Poplatok za zistenie zostatku cez bankomat pýtajú tri banky

jpa | 21.04.2010 10:50
bankomat, PIN, karta Foto:
Ak chcete zistiť zostatok peňazí na účte cez bankomat, v troch bankách za to zaplatíte.
Ak chcete vedieť zostatok peňazí na svojom účte, pozrieť si ho cez bankomat nemusí byť najlepší nápad. Niektoré banky za to pýtajú poplatok. Preto sa radšej pripojte na internet, prípadne si odložte niekoľko posledných SMS-iek, ak ich od banky dostávate pri každom pohybe na účte. Vyjde vás to lacnejšie.

Udržať si prehľad v cenníkoch jednotlivých bánk v poslednom období nie je jednoduché. Od konca minulého roka nie je v kalendári mesiac, aby poplatky nemenila aspoň jedna banka. Pri niektorých položkách sa zmení cena, iné z cenníka zmiznú a naopak, objavujú sa nové. K takým patrí aj poplatok za zistenie zostatku na účte cez bankomat. Účtujú si ho už tri banky – ČSOB, mBank a Poštová banka. Každá z nich však ponúka bezplatnú alternatívu, ako sa zostatok na účte dozvedieť.

„Službu zistenia zostatku prostredníctvom platobnej karty poskytujeme ako v sieti vlastných bankomatov, tak aj cez 1100 Poštomatov na poštách. Poplatok za túto službu je v obidvoch prípadoch vo výške 0,16 € a súvisí s nákladmi na overenie transakcie a pracovnú silu pri obsluhe Poštomatu, pričom tieto sú v prípade tak rozsiahlej siete zariadení vyššie, než štandardne. Bezplatnú alternatívu však ponúkame prostredníctvom služby Internet banking a prostredníctvom mesačného výpisu z účtu,“ uviedla Eva Ságalová, hovorkyňa Poštovej banky.

Najviac zaplatia za tento úkon klienti mBank, v cenníku platnom od 1. marca sa uvádza, že klienti s kartou Visa Classic zaplatia za zistenie zostatku prostredníctvom bankomatu 33 centov. „Klientom odporúčame využívať na tento účel Internet Banking,“ uviedol Matej Kubinec, hovorca mBank.

Poslednou bankou, ktorá tento poplatok zaviedla, je ČSOB. Od apríla jej klienti za tento úkon platia päť centov.

V ostatných bankách je zistenie zostatku na účte cez bankomat bez poplatku. „Dexia banka tento poplatok klientom neúčtuje od septembra 2006,“ potvrdil hovorca Dexia banky Michal Fúrik.

Niektorí klienti sa mylne domnievajú, že poplatok treba zaplatiť aj v prípade, že si z bankomatu vyberajú hotovosť a na potvrdenke sa okrem vyberanej sumy zobrazuje aj zostatok na účte. Nie je to tak, ide iba o transakciu bez výberu hotovosti, keď klient príde k bankomatu zistiť iba zostatok peňazí na účte a zvolí si na obrazovke túto možnosť.