Mladí i penzisti v banke ušetria

Peter Csernák | 26.01.2011 10:05
škola, univerzita, študenti, knižnica Foto:
Ilustračné foto
Väčšina bánk ponúka špeciálne produkty tak pre seniorov, ako aj pre deti a mladých ľudí. Bežný účet alebo balík služieb môžu vo väčšine bánk získať s výraznou zľavou, deťom ich neraz ponúkajú dokonca zadarmo a na sporiacich produktoch dostanú o pár desatín percenta vyšší úrok ako ostatní klienti.

Dôchodcom však banky ponúkajú v porovnaní s mladými ľuďmi menej výhod. Niektoré nemajú pre dôchodcov ani špeciálny účet. Väčšina bánk, ktoré účet majú, si za jeho vedenie účtuje poplatok. „Pri balíkoch pre dôchodcov sú ceny balíkov nastavenie nižšie, nízkej cene však zodpovedá aj zloženie balíkov, ktoré je chudobné,“ vraví Maroš Ovčarik z portálu Financnahitparada. sk, ktorý sa zaoberá porovnávaním bankových produktov. Ak penzista využije viac služieb, ako má predplatené v balíku, musí za ne doplácať.

Zo stavebných sporiteľní má špeciálny produkt pre dôchodcov len Prvá stavebná sporiteľňa. Tá im ponúka sporenie Senior extra. Penzisti sa po šiestich rokoch sporenia môžu rozhodnúť, či vyberú peniaze, požiadajú o stavebný úver, alebo budú poberať rentu. Ak bude dôchodca pokračovať v sporení aj po šiestich rokoch, sporiteľňa mu za každý ďalší rok zvýši úrok o 0,25 percenta.

Viaceré banky ponúkajú deťom detské vkladné knižky. Tie zriaďujú bez poplatkov a väčšinou ponúkajú ročný úrok do dvoch percent. Mladým ľuďom a niektoré banky už aj deťom ponúkajú zvýhodnené balíky služieb. Okrem nižších poplatkov umožňujú k týmto účtom zriadiť aj sporenie.

„Balíky pre študentov banky nastavili tak, že sú lacnejšie a aj napriek tomu pomerne bohaté na služby. Banky študentov vnímajú ako perspektívnych klientov a sú ochotné znášať aj nižšie príjmy za služby, prípadne potenciálne straty,“ povedal Ovčarik.

OTP Banka odmeňuje žiakov aj študentov špeciálnym bonusom za dobré vysvedčenie. Podľa typu účtu môžu na základe vysvedčenia dostať 3,32 alebo 6,64 eura. Podmienkou je, aby priemer známok na vysvedčení nebol vyšší ako 1,8. Bonus možno získať buď za polročné, alebo koncoročné vysvedčenia, ale len raz za školský rok.

Lepšie podmienky môžu deti dostať aj v stavebných sporiteľniach. V Prvej stavebnej sporiteľni a v ČSOB stavebnej sporiteľni možno uzatvoriť detské sporenie bez poplatku. Zvyčajne si sporiteľne pritom pýtajú až jedno percento z cieľovej sumy.

Prvá stavebná sporiteľňa zvýhodňuje detské sporenie aj takzvanou extra istotou. Tá dieťaťu zabezpečí, že v prípade, že mu zomrie rodič, ktorý uzatvoril zmluvu, bude stavebná sporiteľňa vkladať peniaze namiesto neho, pokiaľ si dieťa nenasporí polovicu cieľovej sumy, najviac však do 10–tisíc eur.

Wüstenrot zase k detskému stavebnému sporeniu dáva zadarmo balík poistenia dieťaťa do výšky 3 500 eur. Okrem toho poistí aj zákonného zástupcu dieťaťa pre prípad jeho úmrtia. V takom prípade bude namiesto rodiča sporiteľňa uskutočňovať vklady až do konca šesťročného sporiaceho cyklu alebo kým dieťa nedovŕši plnoletosť. Poistenie však dostanú len tí sporitelia, ktorých cieľová suma bude minimálne 3 600 eur a mesačne budú pravidelne vkladať aspoň 20 eur.