Na Slovensko prišla nová banka

Peter Csernák | 05.04.2011 13:44
prasa, sporenie, peniaze Foto:
Ilustračné foto
Do boja o klientov sa odo dnes zapojila nová banka. Axa Bank zo začiatku ponúkne sporiace účty, postupne chce však portfólio svojich služieb rozširovať.

„Slovensko je po Belgicku, Maďarsku, Švajčiarsku a Českej republike, kde Axa Bank Europe bude rozvíjať svoje aktivity,“ tvrdí generálny riaditeľ Axa Bank Europe Jef Van In. Tvrdí pritom, že nechcú zostať len pri vkladoch. Ďalším produktom, ktorý by mohli ponúknuť, budú pravdepodobne hypotéky, ktoré v Česku už testujú.

Axa láka klientov na sporiaci účet úrokom vo výške 1,5 percenta. V prípade, že priemerný ročný zostatok bude vyšší ako 2 000 eur, banka sporiteľovi pridá ďalších 0,35 percenta. Kým základný úrok banka pripisuje klientom každý mesiac, bonusový úrok získajú na konci roka z priemerného zostatku na účtu.

Celkový úrok s úrokovým bonusom 1,85 percenta je tak mierne vyšší, ako na svojom sporiacom účte ponúka Zuno Bank. Tá vklady bez viazanosti aktuálne zhodnocuje úrokom 1,80 percenta. Tento úrok však získajú všetci klienti bez ohľadu na výšku vkladu a banka ho na účet pripisuje každý mesiac.

Najväčším konkurentom sporiaceho účtu od Axa Bank bude pravdepodobne ING Konto. To rovnako slúži ako sporiaci účet a ING takisto neponúka retailovým klientom bežné účty. V súčasnosti ING vklady zhodnocuje úrokom vo výške 1,5 percenta.

Axa si za založenie ani vedenie sporiaceho účtu neúčtuje žiadne poplatky. Bezplatné sú aj všetky prijaté platby ako aj dve odchádzajúce platby do iných bánk mesačne. Za každú ďalšiu platbu klient zaplatí jedno euro. Klient si môže zadarmo nastaviť aj trvalé príkazy v rámci skupiny Axa.

Klient, ktorý má na účte aspoň sto eur, môže požiadať aj o bezplatné vydanie platobnej karty. Zadarmo ňou možno platiť v obchodoch na Slovensku i v zahraničí. Výber z bankomatu na Slovensku je spoplatnený poplatkom vo výške jedného eura. Bezplatnú kartu k svojmu sporiacemu účtu ponúka aj mBank, ktorá na účte eMax ponúka úrok vo výške 0,9 percenta.

Každý klient si k sporiacemu účtu môže založiť aj úrazové poistenie. Poistná suma závisí od toho, koľko peňazí mal klient na účte dva mesiace pred úrazom. Od aktuálneho zostatku na účte závisí aj poistné. Banka si pýta ročné poistné 0,19 percenta. Účtuje ho však mesačne z aktuálneho zostatku na konci mesiaca. V prípade, že je zostatok napríklad 3 000 eur, mesačné poistné bude vo výške 0,48 eura.

Požiadať o založenie účtu možno prostredníctvom internetovej stránky Axa Bank, cez telefonické centrum alebo u jej obchodných zástupcov. Aj v prípade, že klient požiada o založenie účtu cez internet alebo telefón, musí sa stretnúť so zástupcom banky, aby overil jeho totožnosť. Banka sa spolieha na to, že týmto spôsobom sa jej podarí potenciálnym klientom ponúknuť aj ďalšie produkty zo skupiny Axa.

Axa Bank zvolila pri svojom príchode na Slovensku rovnakú stratégiu ako v Českej republike, kde začala pôsobiť pred rokom. Aj tu zatiaľ ponúka len sporiaci účet. Doteraz získala viac ako 35-tisíc klientov. V Česku ponúka základný úrok vo výške 1,85 percenta a bonusový úrok 0,45 percenta. Asi polovicu klientov českej Axa Bank tvoria ľudia, ktorí už predtým využívali iné produkty od spoločnosti Axa.

Na Slovensku doteraz Axa ponúkala starobné dôchodkové sporenie, doplnkové dôchodkové sporenie, produkty životného a neživotného poistenia a investovanie do podielových fondov.