Ľudia nie sú dostatočne poistení pred povodňami

TASR | 17.07.2010 00:00
povodne, záplavy Foto:
Povodne pri obci Chmeľnica.
Občania na Slovensku sú podľa riaditeľky odboru zaistenia Allianz - Slovenskej poisťovne, a.s., Andrey Sikorovej voči rizikám povodní "stále málo zodpovední".

„Neuvedomujú si riziko povodní a chránia svoj majetok nedostatočne,“ uviedla v piatok v Bratislave na workshope „Povodne – ako ich zvládať a eliminovať“.

Pripomenula, že najnovšie odhady škôd spôsobených povodňami dosahujú v SR približne 700 miliónov eur. Poistené škody dosiahli hodnotu len 60 miliónov eur, čo znamená tzv. prepoistenosť na úrovni len približne 8,6 %. „To je veľmi málo,“ konštatovala.

Poisťovňa Allianz Slovenská poisťovňa zaznamenala podľa jej slov počas tohtoročných povodní zo všetkých poisťovní najviac škôd, až približne 50 %. „Odhadujeme ich na približne 30 miliónov eur. K 11. júlu 2010 bolo nahlásených do našej poisťovne 35.000 škôd v hodnote 25 miliónov eur,“ informovala.

Občania podľa jej názoru „sa viac spoliehajú na štát, nie aby urobili nejaké opatrenia a zabezpečili si majetok“.

„V ČR sa odhadujú tohtoročné škody spôsobené povodňami na 190 miliónov eur, pričom sú poistené v hodnote 85 miliónov eur. Prepoistenosť v ČR dosahuje 44,7 %,“ konštatovala. Prepoistenosť na úrovni len 16 % bola v Česku v čase povodní v roku 1997, ale ľudia sa poučili a po druhých povodniach v roku 2002 prepoistenosť stúpla na 48 %.

„V Poľsku prepoistenosť dosahuje úroveň len 4,8 % a v Maďarsku približne 20,6 %,“ dodala Sikorová.