Kúpa bytu je zatiaľ výhodnejšia než nájom

ČTK | 03.05.2008 10:53
Reality, domy Foto:
Ilustračné foto
Pre slovenské domácnosti je stále výhodnejšie vziať si na kúpu nehnuteľností úver od komerčnej banky ako platiť podnájom. Ak však bude pokračovať doterajší trend rastu cien realít v krajine, pôžičky na zabezpečenie bývania by mohli byť čoraz menej atraktívne. Vyplýva to zo správy o výsledkoch analýzy slovenského finančného sektora za rok 2007, ktorú zverejnila Národná banka Slovenska (NBS).

„Splátka úveru spolu s dodatočnými nákladmi spojenými s nehnuteľnosťou boli v priebehu roka 2007 nižšie ako ceny podnájmu,“ píše sa v správe centrálnej banky. Kúpa bytu sa podľa NBS oplatila slovenským domácnostiam viac ako podnájom vo všetkých ôsmich krajoch.

Podľa údajov centrálnej banky ceny realít na bývanie na Slovensku v roku 2007 rástli rýchlejšie ako rok predtým. Zatiaľ čo vlani stúpli medziročne o 23,9 percenta na 37.306 korún za meter štvorcový, v roku 2006 tento druh nehnuteľností zdražel o 16,8 percenta. Od roku 2002 reality v krajine zdraželi viac ako dvojnásobne.

Ak bude nastúpený trend rastu cien nehnuteľností na bývanie pokračovať, podľa NBS bude pre ľudí čoraz výhodnejšie žiť v podnájme, ako sa zadlžiť. Ceny realít totiž stúpajú rýchlejším tempom ako reálne príjmy obyvateľstva, z ktorých tak splátky pôžičiek ukrajujú čoraz väčší diel.

Komerčné banky na Slovensku v minulom roku obyvateľstvu požičali takmer 64 miliárd korún, čo bol v absolútnom vyjadrení najvyšší nárast za posledné roky. Domácnosti mali podobne ako v minulých rokoch záujem najmä o úvery na bývanie, ktorých objem medziročne stúpol o 30 percent. Viaceré banky pritom uprednostňovali klasické hypotekárne úvery. Počas vlaňajška schválili klientom hypotéky za viac ako 28 miliárd korún, ich celkový objem ku koncu minulého roka dosiahol 116,23 miliardy Sk.