Dane dvihnú ceny a znížia platy

Peter Csernák | 02.01.2011 06:30
euro, bankovky, peniaze Foto:
Ilustračné foto
Každý človek pomôže od januára plátať dieru v štátnom rozpočte. Nové dane zvýšia ceny v obchodoch, no zároveň znížia čisté príjmy ľudí.

Pravdepodobne najviac ľudí zasiahne zvýšenie dane z pridanej hodnoty z 19 na 20 percent. Ak by obchodníci premietli do cien len rast DPH, znamenalo by to, že všetky tovary a služby by mali zdražieť o 0,84 percenta. Aj keď viacerí obchodníci tvrdia, že vyššiu DPH nepremietnu do cien, ihneď dodávajú, že ceny sa pravdepodobne zvyšovať budú z iných dôvodov. „Zvýšenie DPH o jedno percento by v porovnaní s cenovým vývojom komodít na svetových trhoch nemalo mať zásadný vplyv na predajnú cenu. Vplyv vyšších cien múky, mlieka, kakaa, cukru a olejov už vidíme počas súčasných rokovaní s našimi dodávateľmi, ktorí už prichádzajú s novými vyššími cenami. Okrem toho je jasné, že v týchto cenách sú zahrnuté i vyššie ceny energií, pohonných hmôt a zvýšenie spotrebných daní,“ tvrdí operatívny riaditeľ spoločnosti Billa Jiří Králíček.

Okrem vyšších cien v obchodoch sa ľudia musia pripraviť aj na nižšie čisté príjmy. Ak od januára zamestnávatelia nezvýšia platy, väčšina zamestnancov dostane v čistom o vyše sedem eur menej ako v tomto roku. Môže za to pokles nezdaniteľného minima, čo bude mať za následok, že každý zamestnanec či živnostník zaplatí daň z vyššej sumy ako v tomto roku. V súčasnosti je od dane oslobodených prvých 4 025,70 eura, ktoré za rok niekto zarobí. V budúcom roku to bude 3 559,30 eura.

Pokles nezdaniteľného minima však nepatrí medzi úsporné opatrenia súčasnej vlády. Vlani vláda Roberta Fica ako jedno z protikrízových opatrení do konca tohto roku zvýšila nezdaniteľnú časť základu dane. Teraz sa len vráti na pôvodnú výšku, ktorú určuje zákon.

Nezdaniteľná časť základu dane sa dotkne aj živnostníkov. Tí sa okrem toho musia pripraviť aj na vyššie odvody. Najviac zmeny pocítia remeselníci. Prídu o možnosť odpočítať si z príjmov 60–percentné paušálne výdavky. Namiesto nich budú môcť využiť, rovnako ako všetci ostatní živnostníci, 40– percentné paušálne výdavky. Dane aj odvody tak budú platiť z vyššej sumy ako doteraz.

Napríklad remeselník, ktorý v tomto roku zarobí 15–tisíc eur, zaplatí za rok na zdravotných a sociálnych odvodoch 1 700 eur a daňovému úradu pošle 275 eur. Ak rovnakú sumu zarobí aj v budúcom roku, na odvodoch zaplatí 2 080 eur a na daniach 638 eur. Jeho čistý ročný príjem tak klesne o 743 eur.

Na vyššie odvody sa musia pripraviť aj všetci ostatní živnostníci. Predchádzajúca vláda znížila do konca tohto roku odvod do rezervného fondu zo 4,75 na dve percentá. Okrem toho sa v januári tradične zvyšuje aj minimálny vymeriavací základ pre platenie sociálnych i zdravotných odvodov. Dotkne sa to všetkých živnostníkov, ktorí si platia najmenšie možné zdravotné a sociálne poistenie. Tých je asi 80 percent. Podnikateľ, ktorý platí minimálne odvody, v tomto roku mesačne zaplatí spolu 141,63 eura. V budúcom roku to bude o 13,50 eura viac.

Živnostníci zaplatia viac aj za používanie auta. Väčšina samosprávnych krajov zvýšila sadzby dane z motorového vozidla. Takzvanú cestnú daň platia len podnikatelia za každé auto, ktoré používajú na podnikanie.

Okrem živnostníkov zaplatia vyššie dane aj všetci ľudia, ktorí prenajímajú byty. Kým dnes neplatia daň z prvých 926,90 eura, ktoré zarobia, v budúcom roku bude od dane oslobodený len príjem do 500 eur. Prenajímatelia zároveň stratia nárok na nezdaniteľné minimum. Viac peňazí štátu pošle aj 800–tisíc dôchodkových sporiteľov, ktorí si už príspevky nebudú môcť odrátať z daní.

Čo sa zmení v daniach

Daň z pridanej hodnoty sa zvýši z 19 na 20 percent. Ak obchodníci premietnu do cien len vyššiu DPH, znamenalo by to, že všetky tovary a služby zdražejú o 0,84 percenta. DPH na lieky a knihy zostane naďalej na úrovni 10 percent.

Zruší sa zvýhodnená DPH na predaj z dvora vo výške 6 percent. Predajcovia budú platiť základnú 20–percentnú sadzbu dane. ! Od marca sa zvýši spotrebná daň z cigariet. Jedna škatuľka, ktorá dnes stojí tri eurá, by vďaka tomu mala zdražieť asi o 14 centov.

Remeselníkom sa znížia paušálne výdavky zo 60 na 40 percent z príjmov. Dane aj odvody tak budú platiť z vyššej sumy ako v súčasnosti.

Nezdaniteľné minimum si bude možné uplatniť len na aktívne príjmy. Stratia naň nárok ľudia, ktorých jediným príjmom je prenájom bytu, úroky z vkladu či autorské honoráre.

Od daní bude oslobodený príjem z prenájmu do výšky 500 eur ročne. Dnes prenajímatelia nemusia platiť dane z 5–násobku životného minima, čo je 926,90 eura.

Nezdaniteľná časť základu dane sa zníži zo 4 025,70 eura na 3 559,30 eura. Väčšine zamestnancov vďaka tomu poklesne čistý príjem o 7,38 eura.

Zdravotnícki pracovníci si nebudú môcť zo základu dane odpočítať náklady na vzdelávanie.

Príspevky na dobrovoľné dôchodkové sporenie si už nebude možné odrátať z daňového základu. Sporitelia, ktorí za rok nasporili minimálne 398,33 eura, tak v budúcom roku na dani zaplatia o 75,68 eura viac ako tento rok.

Z vreckového, ktoré zamestnávatelia vyplácajú pri zahraničných služobných cestách, sa budú platiť dane aj odvody. Stravné zostane naďalej od daní i odvodov oslobodené.

Príjem z predaja bytu bude od dane oslobodený len v prípade, že ho majiteľ vlastní aspoň päť rokov. V súčasnosti postačuje, ak v ňom má dva roky trvalé bydlisko.

Podnikatelia už nebudú môcť majetok kúpený na lízing odpísať rýchlejšie, ako by ho nakúpili v hotovosti.

Zrážková daň bude zaplatením usporiadaná. S výnimkou podielových listov a dlhopisov ju nebude možné uviesť v daňovom priznaní ako preddavok na daň.

Zvýši sa spotrebná daň na biozložky v palivách. Zároveň z každého litra benzínu a nafty sa bude platiť poplatok 1,7 centa do Správy štátnych hmotných rezerv. Pohonné hmoty zdražejú o päť až šesť centov za liter.

Poľnohospodári prídu o takzvanú červenú naftu, pri ktorej je nižšia spotrebná daň. Jeden liter nafty tak pre nich zdražie asi o 16 centov. ! Z LPG sa bude po novom platiť spotrebná daň, čo zvýši jeho cenu asi o 10 percent. Rovnako sa zavedie spotrebná daň aj z CNG, ktorý využívajú na pohon najmä autobusy v mestskej hromadnej doprave.

Cena ročnej diaľničnej známky sa zvýši z 36,50 eura na 50 eur. Zdražejú aj známky s kratšou lehotou platnosti.

Teplárne budú platiť spotrebnú daň z uhlia a plynu, ktoré používajú na výrobu tepla pre domácnosti.