Čas nízkych úrokov na bývanie sa kráti

Branislav Toma | 04.04.2011 09:41
prenájom, hypotéka, byt, nehnuteľnosť, predaj bytu Foto:
Ilustračné foto
Požičiavanie peňazí na bývanie či kúpu zariadenia alebo techniky za pomerne nízke úroky sa na Slovensku pomaly končí. Analytici očakávajú, že Európska centrálna banka už tento mesiac zvýši úrokové sadzby, aby zabránila oslabovaniu eura a pribrzdila zdražovanie.

Na Slovensku prinesie zmena rast úrokov pri pôžičkách i vkladoch. „Finančné trhy už počítajú nielen s jedným zdvihnutím sadzieb na najbližšom zasadnutí Európskej centrálnej banky, ale čiastočne aj s ďalšími v priebehu roka, čo zvyšuje náklady na financovanie úverov,“ povedal Zdenko Štefanides, analytik VÚB banky. Zároveň však upozornil na stabilizáciu trhu práce a znižovanie počtu nesplácaných úverov. „Prichádza tak k poklesu rizikových nákladov, ktoré môžu čiastočne kompenzovať zvýšenie úrokových sadzieb,“ dodal Štefanides.

Súčasné jarné kampane na podporu predaja hypoték tak môžu byť poslednou šancou požičať si na nové bývanie za najnižšie úroky. „Vzhľadom na aktuálne prebiehajúcu stavebnú sezónu predpokladáme, že sa prípadné zvýšenie úrokových sadzieb prejaví až v druhej polovici tohto roku,“ doplnila Angelika Farkašová, vedúca oddelenia úverov VÚB banky.

Od začiatku apríla začali platiť aj štátom schválené zmeny pri poskytovaní hypoték. Po novom budú musieť banky ľuďom oznámiť zmenu úrokov dva mesiace dopredu. Človek tak získa čas vybrať si spomedzi všetkých bánk novú hypotéku s najvýhodnejším úrokom. Môže ňou potom bez sankcií splatiť starú hypotéku a získať nižšie splátky. Skúsenosti ľudí sú také, že väčšina bánk pri zmene fixácie ponúka klientom vyššie ako pôvodné úroky. Pri podpise hypotéky lákajú banky ľudí na čo najnižšie úroky. Podobne je to aj pri súčasných jarných akciách. Najväčšia Slovenská sporiteľňa od marca ponúka zníženie úrokovej sadzby o 0,5 percenta. VÚB banka zas ponúka hypotéku s historicky najnižším úrokom už od 3,69 percenta. „Od prvého apríla znižujeme úrokové sadzby v rámci hypotéky pri jednoročnej fixácii na 3,55 percenta ročne,“ dodal Boris Gandel, hovorca Tatra banky. Trhová štvorka ČSOB banka ponúka vybavenie hypotéky bez poplatku. „Pri hypotéke vo výške 50–tisíc eur predstavuje úspora pre klienta až 375 eur,“ spresnila Dáša Polláková, riaditeľka odboru bývanie a mobilita v ČSOB banke.

Zvyšovanie kľúčovej sadzby Európskej centrálnej banky však poteší sporiacich ľudí. „Táto zmena sa totiž pomerne rýchlo prejaví aj na klientskych úrokov z vkladov,“ vysvetlil Boris Fojtík, analytik Tatra banky. Vzrásť by mali najmä úroky pri termínovaných vkladoch do jedného roka. Najvyšší 2,8–percentný ročný úrok bez nutnosti minimálneho vkladu momentálne ponúka Zuno Banka.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ