Mikloš zrušil sporiteľniam lákanie na štátnu prémiu

Eva Bullová | 09.06.2011 12:01
úroky, výnos, vklad, stavebné sporenie Foto:
Ilustračné foto
Založiť si v decembri stavebné sporenie a získať plnú štátnu prémiu už nebude možné. Od budúceho roka musí nový klient vložiť požadovaných 664 eur už do konca marca, inak nezíska rovnakú prémiu 67 eur ako ten, kto si sporí celý rok. Skončí sa tak každoročné predvianočné lákanie nových klientov v reklamách stavebných sporiteľní.

Zmenu presadil minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ), podľa ktorého bol doterajší výpočet štátnej prémie nespravodlivý. ,,My sme pripravili omnoho spravodlivejšie a presnejšie prideľovanie štátnej prémie, za tú časť roka, v ktorej je aj reálne sporiteľom," odôvodnil minister.

Štát tak ušetrí 10 miliónov eur ročne. ,,Jednak ušetríme v štátnom rozpočte, na druhej strane tieto produkty zlacníme," dodal Mikloš. Zmena bude platiť len v prvom roku sporenia. Podľa hovorcu rezortu Martina Jaroša tak chceli odstrániť nábor klientov, ktorí vraj často vstúpili do systému pred koncom roka pod vplyvom reklamy. ,,Taký spôsob bol neférový voči ostatným klientom, ktorí si sporia celý rok a dostanú potom takú istú prémiu. V ostatných rokoch sa už bude výška prémie počítať štandardným spôsobom," vysvetľuje Jaroš.

Stavebné sporiteľne s novým výpočtom prémie nesúhlasia. ,,Táto zmena sa najviac dotkne pravidelne sporiacich klientov a nižších príjmových skupín, ktorým je prioritne štátna prémia určená," myslí si Ľubomír Kováčik, generálny riaditeľ ČSOB Stavebná sporiteľňa. ,,Klienti v prvom roku sporenia budú mať nárok najviac na 62,5 percenta štátnej prémie," pridal sa Imrich Béreš, šéf Prvej stavebnej sporiteľne.

Nárok na štátnu prémiu stratia aj sporitelia, ktorí čerpajú medziúver na iný účel ako bývanie. Je to klasický komerčný úver klientovi, ktorý ešte nemá nárok na stavebný úver a je len doplnkovým zdrojom financií. Podľa sporiteľní však táto zmena postihuje aj klientov, ktorí už medziúver čerpajú a splácajú. ,,Túto retroaktivitu vnímame ako hrubý zásah do práv stavebných sporiteľov," skonštatoval Béreš s tým, že podľa ich analýzy je to v rozpore s ústavou.

Podľa Inštitútu finančnej politiky však stavebné sporiteľne poskytujú 11-násobne viac medziúverov ako lacnejších stavebných úverov. Rezort financií teda očakáva, že týmto krokom zvýši atraktivitu stavebných úverov.

Odborníci očakávajú, že zmena zhorší možnosti financovať si obnovu či výstavbu vlastného bývania. Sporiteľne vyčíslili pokles investícií do bývania už v budúcom roku na 50 miliónov eur.

Analytici očakávajú pokles záujmu o stavebné sporenie už koncom tohto roka. ,,Nádejní sporitelia boli zvyknutí na reklamné kampane sporiteľní, ktoré boli na konci roka a sľubovali plnú štátnu prémiu. Spoločnosti sa preto budú musieť zamerať na iný spôsob marketingu. Stále je to totiž veľmi zaujímavá forma podpory bývania," myslí si Vladimír Dohnál zo Symsite Research.

Zmeny v stavebnom sporení

  • zníženie poplatku za uzavretie zmluvy z 1 na 0,9 % z cieľovej sumy
  • zníženie poplatku za vedenie účtu z 18 na najviac 12 eur ročne
  • zrušenie poplatku za poskytnutie stavebného úveru
  • zrušenie nároku na štátnu prémiu pri medziúvere
  • zmena výpočtu výšky štátnej prémie v prvom roku – 67 eur dostane sporiteľ, ktorý vloží za prvé tri mesiace roka 664 eur

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ