Paneláky si môžu na zateplenie požičať z bánk

pcs | 24.06.2011 14:41
sídlisko, paneláky, autá Foto:
Ilustračné foto
Prehľad úverov, ktoré banky ponúkajú bytovým domom.

Slovenská sporiteľňa

Poskytuje investičný Úver na obnovu a rekonštrukciu bytového domu až do výšky 850–tisíc eur alebo až 8 500 eur na jeden byt. O úver môže požiadať Spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov alebo správca bytového domu v zastúpení vlastníkov bytov a nebytových priestorov v bytovom dome.

Banka vyžaduje ako zabezpečenie vinkuláciu poistného plnenia bytového domu v prospech banky. Výsledná úroková sadzba sa pohybuje približne od 3,55 % s možnosťou jej zníženia v závislosti od obchodného prípadu. Splatnosť úverov je 4 až 20 rokov.

VÚB banka

Ponúka úvery spoločenstvám vlastníkov bytov, ako aj vlastníkom bytov a nebytových priestorov, ktorých dom je v správe správcu. Ak vlastníci o úver žiadajú prostredníctvom správcu, je potrebné, aby správca podnikal minimálne tri roky.

Pôžičku možno získať až do výšky sto percent z nákladov na rekonštrukciu. Úver možno čerpať jednorazovo alebo postupne počas 12 mesiacov od podpisu zmluvy. Banka umožňuje odklad začatia splácania až na obdobie 12 mesiacov.

Za úver sa ručí formou záložného práva na pohľadávky z účtu fondu opráv a na pohľadávky dlžníka z poistnej zmluvy, na základe ktorej je poistený dom. Výška úrokovej sadzby sa stanovuje individuálne a závisí napríklad od dĺžky trvania úveru, projektu a podobne. V priemere sa sadzby pohybujú na úrovni štyri až päť percent. Splatnosť úverov je do 20 rokov.

Tatra banka

Úver je určený pre spoločenstvá vlastníkov bytov alebo vlastníkov bytov a nebytových priestorov v bytovom dome, za ktorých koná správca.

Spoločenstvá vlastníkov bytov za úver ručia záložným právom k pohľadávkam alebo vlastnou bianko zmenkou spoločenstva vlastníkov bytov alebo bankovou zárukou Slovenskej záručnej a rozvojovej banky.

Vlastníci bytov a nebytových priestorov v bytovom dome, za ktorých koná správca, môžu získať úver bez zabezpečenia, alebo banka vyžaduje záložné právo k pohľadávkam alebo bankovú záruku Slovenskej záručnej a rozvojovej banky.

Výška úrokovej sadzby závisí od výšky investície, spôsobu zabezpečenia, lehoty splatnosti a v od aktuálnych podmienok na trhu.

Úver možno získať až do výšky sto percent z plánovanej investície s maximálnou splatnosťou 25 rokov.

UniCredit Bank

Ponúka investičný úver pre spoločenstvá vlastníkov bytov a vlastníkov bytov pod správou správcovskej spoločnosti. Minimálna výška úveru je 8 300 eur, horná hranica nie je obmedzená, je podmienená schopnosťou klienta úver splatiť a zabezpečiť.

Jednou z podmienok poskytnutia úveru je mesačná tvorba finančných prostriedkov do fondu opráv v minimálnej výške 115 % z mesačnej splátky úveru. Medzi ďalšie podmienky patrí vinkulácia dvojnásobku mesačnej splátky úveru na účte klienta a vinkulácia poistenia bytového domu.

Úroková sadzba je nadviazaná na Euribor alebo si klienti môžu vybrať sadzbu s fixáciou.

Dexia banka

Ponúka úvery pre spoločenstvá vlastníkov a vlastníkov zastúpených správcovskou spoločnosťou. Finančné prostriedky sú čerpané na základe dokladov predložených klientom priamo na účty dodávateľov.

Pri refundácii sú finančné prostriedky poukázané bankou na bežný účet klienta. Lehoty splatnosti sú do 20 rokov.

ČSOB

Ponúka možnosť financovania rekonštrukcie bytového domu a nutných opráv prostredníctvom programu Renovo. Požiadať o úver môžu spoločenstvá vlastníkov bytov aj novozaložené, ako aj správcovské spoločnosti a bytové družstvá. Úver do výšky 10–tisíc eur na jeden byt možno získať bez zabezpečenia. V takýchto prípadoch stačí vinkulácia poistenia bytového domu a blokovať na účte bytového domu finančné prostriedky vo výške dvojnásobku mesačnej úverovej splátky.

Ak je výška úveru pripadajúca na jednu bytovú jednotku alebo nebytový priestor vyššia ako 10 000 eur, musí byť zabezpečenie doplnené napríklad o záložné právo k pohľadávkam z budúcich platieb do fondu opráv, bankovou zárukou SZRB či záložným právom k všetkým bytom a nebytovým priestorom. ČSOB poskytuje úver až do výšky 100 percent pri splatnosti do 25 rokov.

OTP Banka

O úver môže požiadať buď spoločenstvo vlastníkov bytov, alebo vlastníci bytov a nebytových priestorov v zastúpení správcu. Banka vyžaduje minimálne jednu z týchto foriem zabezpečenia: záložné právo na pohľadávky fondu opráv, vinkuláciu fondu opráv vo výške minimálne dvoch mesačných, vinkuláciu poistenia bytového domu, záruku SZRB, ručiteľskú listinu vlastníkov bytov, zákonné ručenie vlastníkov bytov. Bytový dom, ktorý žiada o úver, nesmie mať viac ako 15 percent neplatičov.

Klient si môže vybrať variabilnú úrokovú sadzbu, ktorá je nadviazaná na referenčnú sadzbu Euribor alebo si ju môže zafixovať. Maximálna splatnosť úveru je 20 rokov.

Volksbank

Okrem spoločenstva vlastníkov môže požiadať o úver aj správca bytového domu splnomocnený vlastníkmi.

Za úver sa ručí prostredníctvom zriadenia záložného práva k pohľadávke z vkladu, pričom jeho výška by mala dosiahnuť minimálne trojnásobok mesačnej splátky úveru. Ďalej banka vyžaduje vinkuláciu poistenia domu a aby bytový dom realizoval celý obrat prostredníctvom účtu vo Volksbank. Maximálna splatnosť je 20 rokov, v individuálnych prípadoch to môže byť až 25 rokov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ