Oklamaným dôchodcom nepomôže ani poistenie

Branislav Toma | 14.03.2011 06:00, aktualizované: 
dedičstvo, dedenie, peniaze, úver, dlh, dlžník Foto:
Ilustračné foto
V Podielovom družstve Slovenské investície malo tritisíc penzistov uložených viac ako 26 miliónov eur. Spoločnosti Capital Invest, ktorá podľa zmluvy s peniazmi obchodovala, odobrala začiatkom minulého týždňa Národná banka Slovenska licenciu na poskytovanie investičných služieb.

Dnes sa dôchodcovia združení v rade členov snažia prostredníctvom súdov dostať peniaze späť. Časť z vkladov vo výške deväť miliónov eur mali pred prípadnou stratou poistenú v poisťovni Chartis. „Náhradu platí poistiteľ poškodenému; poškodený však právo na plnenie proti poistiteľovi nemá, ak osobitné predpisy neustanovujú inak,“ povedal Boris Kostov, riaditeľ poisťovne Chartis.

Z citácie Občianskeho zákonníka vyplýva, že o vyplatenie poistky nemôže požiadať priamo poškodený, ale len poistený. Ak poistený o náhradu nepožiada, poškodený nijaké peniaze nedostane. Toto pravidlo na Slovensku neplatí jedine pri povinnom zmluvnom poistení automobilu.

Za Podielové družstvo Slovenské investície môže o vyplatenie poistky požiadať Zdeněk Jurica, kedysi spoluzakladateľ Capital Investu. „Z pozície družstva som o vyplatenie poistky požiadal s tým, že škodu spôsobil Capital Invest,“ hovorí Jurica. Poisťovňa však argumentuje tým, že v tomto prípade vystupuje ako poškodený, a teda o vyplatenie poistky nemôže žiadať. „Naši právnici majú názor, že sme postupovali kvalifikovane, a preto o vyplatení peňazí bude rozhodovať súd,“ dodal Jurica.

Poisťovňa Chartis tiež tvrdí, že ak by Jurica požiadal o vyplatenie peňazí s tým, že škodu spôsobil on, vyplatila by podielovému družstvu spomínanú sumu deväť miliónov eur. Jurica mal totiž uzavretú poistku pre prípad náhrady škody aj priamo na seba. O vyplatenie poistky tiež môže požiadať Capital Invest, ktorý s peniazmi družstva obchodoval. Ten však stále tvrdí, že žiadne peniaze od družstva nikdy nedostal. Ešte pred týždňom ho v tomto tvrdení podporovala aj centrálna banka. „Podľa informácií, ktoré má Národná banka Slovenska k dispozícii, nebol majetok zhromaždený v podielových družstvách zverený spoločnosti Capital Invest,“ tvrdila Petra Pauerová, hovorkyňa Národnej banky Slovenska. Dnes je všetko inak. „Spoločnosť Capital Invest v rokoch 2008 až 2010 od družstiev platby prijala a družstvám platby zasielala,“ hovorí Pauerová. Transakcie však podľa názoru Národnej banky prebiehali neoprávnene, keďže Capital Invest okrem zmluvy o riadení portfólia nepreukázal existenciu nijakej inej zmluvy, na základe ktorej by mal nárok na účtovanie odplaty.

Národná banka tak začiatkom týždňa odobrala Capital Investu licenciu na poskytovanie investičných služieb. Zástupcovia družstva sa tiež na Národnú banku obrátili s požiadavkou o vyplatenie nedostupných peňazí z Garančného fondu investícií. „Ten je povinný vyplatiť náhradu za nedostupný klientsky majetok len v prípade, ak sú splnené podmienky ustanovené zákonom o cenných papieroch,“ dodáva Pauerová. Podľa tohto zákona právnická osoba, ktorá musí mať povinne účtovnú závierku overenú audítorom, nespadá do okruhu osôb, ktorých majetok je považovaný za klientsky majetok.

Družstvo takto overované účtovné závierky malo a tak podľa NBS sa naň nevzťahuje ochrana Garančného fondu investícií. „Pokiaľ som si dobre vedomý, tak naši právnici prišli na to, že do slovenského zákona neboli dobre prenesené normy z Európskej únie,“ dodal František Šatan, predseda rady členov podielového družstva. V rámci Európskeho práva totiž takáto garancia platí a tak podľa právnikov podielového družstva majú dôchodcovia na vyplatenie peňazí nárok.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ