Zabezpečiť na dôchodok sa dá aj nehnuteľnosťou

pcs | 25.04.2011 06:30
euro, domy, bankovky
Ilustračné foto
Jednou z možností, ako sa zabezpečiť na starobu, je kúpiť si nehnuteľnosť. Ceny bytov, domov i pozemkov väčšinou svoju hodnotu nestrácajú.

Okrem toho, že človek, ktorý sa rozhodne týmto spôsobom investovať, môže zarobiť na tom, že o niekoľko rokov predá nehnuteľnosť za vyššiu sumu, ako ju kúpil, môže zarábať aj na jej prenájme.

Ak má niekto k dispozícii 50– tisíc eur a vloží ich do banky, z dlhodobého hľadiska môže dostávať ročný úrok okolo troch percent. Po zdanení tak ročne zarobí 1 215 eur. Ak by mu banka dávala štyri percentá ročne, jeho ročný zisk by bol 1 620 eur.

V prípade, že niekto radšej za tieto peniaze kúpi byt, ktorý prenajme za 300 eur mesačne plus energie, bude ročne platiť poistku vo výške sto eur a každý rok investuje do opravy 500 eur, bude jeho zisk po zdanení približne 2 500 eur ak bude byť prenajímať počas celého roka.

Mnohí však chcú investovať do bytu aj keď nemajú vlastné peniaze. Ak majú kde bývať a neplatia hypotéku, kúpia si druhý byt na úver a prenajmú ho. Môže sa im to oplatiť aj v prípade, že nájomné nestačí na pokrytie celej splátky hypotéky spolu s ostatnými nákladmi za byt. Keď splatia hypotéku, budú mať byt, za ktorý zo svojho zaplatili výrazne menej, keďže podstatnú časť nákladov zaplatili z príjmov z prenájmu. Napriek tomu, že investícia do nehnuteľností sa mnohým ľuďom javí ako bezriziková, nie je to tak. Ak by prišla ďalšia kríza, ceny nehnuteľností môžu rapídne klesnúť. Podľa údajov Národnej banky Slovenska vlani napríklad ceny nehnuteľností na Slovensku klesli o štyri percentá. No v porovnaní s rastom v rokoch 2002 až 2008 je tento pokles zanedbateľný. Počas týchto rokov ceny vzrástli o 255 percent. Kto sa chce zabezpečiť na dôchodok tým, že si kúpi byt na hypotéku, musí počítať aj s tým, že ak príde o prácu a nebude ju môcť splácať, bude musieť tento byt predať. Každý, kto sa rozhodne pre tento krok, by mal mať vytvorenú finančnú rezervu, aby dokázal aspoň zopár mesiac splácať hypotéku, aj keby prišiel o pravidelný príjem.

Investovať do nehnuteľností možno aj prostredníctvom podielových fondov. Už niekoľko rokov na Slovensku pôsobia aj takzvané realitné fondy. Tie okrem toho, že investujú do akcií stavebných spoločností, nakupujú aj nehnuteľnosti.

Slovenské správcovské spoločnosti v súčasnosti ponúkajú päť rôznych realitných fondov. Za posledný rok dosiahli výnos od dvoch do 6,94 percenta.