Rekreácie pre penzistov budú za menej ako 60 eur

Peter Csernák | 11.05.2011 06:30
dôchodkyňa, dovolenka, rekreácia, pobyt, dôchodca
Napriek tomu, že už je máj, dotované pobyty sa zatiaľ nepredávajú. Zúčastniť na pobyte sa môžu len nepracujúci dôchodcovia.
Vláda aj v tomto roku prispeje dôchodcom na rekreáciu. Namiesto 70 eur, ktoré dôchodcovia dostávali vlani, v tomto roku môžu získať poukaz v hodnote 50 eur. Vďaka tomu môže dotovanú dovolenku využiť o 3 413 ľudí viac ako pred rokom.

Zúčastniť sa na pobyte môžu len nepracujúci dôchodcovia. Dovolenku so štátnym príspevkom tak nemôžu získať ľudia, ktorí sú zamestnaní na riadnu pracovnú zmluvu. No v prípade, že je dôchodca zamestnaný na dohodu, na dotovanom pobyte sa zúčastniť môže. Keďže ministerstvo práce na ne vyčlenilo 597 490 eur, na zvýhodnenej dovolenke sa môže zúčastniť 11 949 dôchodcov. To znamená, že ak sa niekto prihlási neskoro, nemusí sa na takýto pobyt už dostať. „Postup pri výbere dôchodcov či výber zariadenia je v kompetencií organizácií, ktoré získali dotáciu,“ vraví Andrea Hajdúchová z mediálneho odboru ministerstva práce.

Napriek tomu, že už je máj, dotované pobyty sa zatiaľ nepredávajú. Sorea ani Jednota dôchodcov stále nemajú podpísané zmluvy s ministerstvom práce. Do konca minulého týždňa ich mali analyzovať právnici ministerstva. Podpredseda Jednoty dôchodcov Slovenska Igor Fabián tvrdí, že by zájazdy chceli začať predávať tak, aby prví penzisti mohli nastúpiť na dovolenkový turnus, ktorý sa začína 6. júna.

Keďže nie sú podpísané zmluvy, Sorea ani Jednota dôchodcov ešte nezverejnili ani cenníky jednotlivých pobytov. Sorea pritom vlani ponúkala najlacnejší pobyt za 78 eur. Za túto cenu bolo možné stráviť šesť nocí v hoteli Ďumbier v Liptovskom Jáne. Išlo však o cenu od marca do začiatku mája. V ďalších mesiacoch bola vyššia. Keďže najskorší možný termín pobytov bude až o niekoľko týždňov, dôchodcovia pravdepodobne budú musieť zaplatiť viac.

Naopak, Jednota dôchodcov plánuje predávať najlacnejšie pobyty za menej ako 60 eur. Keďže väčšina seniorov sa chce rekreovať v kúpeľoch, mala by cena obsahovať aj niekoľko kúpeľných procedúr. Dôchodcovia si pravdepodobne budú môcť vybrať z viacerých balíčkov, ktoré sa budú líšiť počtom predplatených procedúr, kvalitou ubytovania i cenou.

Pobyty od Jednoty dôchodcov i od spoločnosti Sorea by mali obsahovať okrem ubytovania aj plnú penziu. Seniori by tak za stravu nemali nič doplácať.