Druhý pilier bude povinný

Dorota Hudecová | 08.06.2011 06:30
akcie, trhy, investovanie, graf Foto:
Ilustračné foto
Vyššie výnosy, a teda aj vyššie dôchodky by mala zabezpečiť novela zákona o starobnom dôchodkovom sporení. Novela ministerstva sociálnych vecí počíta s tým, že do II. piliera opäť automaticky vstúpi každý, komu od 1. januára 2012 vznikne prvé dôchodkové poistenie. To je spravidla pri vzniku prvej zárobkovej činnosti. Zároveň však ponecháva možnosť vystúpiť zo systému v priebehu dvoch rokov.

V praxi to bude vyzerať tak, že sporiteľ písomne oznámi Sociálnej poisťovni, že chce z druhého piliera vystúpiť. Oznámenie bude mať spätnú platnosť, čiže na takého sporiteľa sa bude hľadieť, akoby v II. pilieri nikdy nebol.

Počas tohto dvojročného obdobia bude mať navyše možnosť bezplatne prestupovať medzi jednotlivými dôchodkovými správcovskými spoločnosťami (DSS) podľa svojho vlastného výberu. Bude si môcť pritom vybrať, do ktorej vstúpi. Ak sa sám nerozhodne, vyberie mu ju a písomne oznámi Sociálna poisťovňa sama postupným priraďovaním podľa abecedného zoznamu. Novela by mala posilniť aj informovanosť sporiteľov. Zmluva o starobnom sporení bude musieť obsahovať informáciu, že v zmiešanom, v akciovom alebo v indexovom fonde nie je DSS povinná dopĺňať majetok v prípade poklesu hodnoty dôchodkovej jednotky. Väčšiu prehľadnosť má poskytnúť aj nový vzhľad výpisu z osobného účtu doplnený o grafické porovnanie výkonnosti dôchodkového fondu so zvoleným benchmarkom (okrem dlhopisového dôchodkového fondu).

Vo výpise taktiež uvidí porovnanie súm – bude vedieť, koľko má nasporené a bude to môcť porovnať so sumou, ktorú v úhrne odviedol na svoj dôchodkový účet.

Garancie však zostanú zachované len v dlhopisovom fonde. Dohodla sa na tom predsedníčka vlády Iveta Radičová s ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Jozefom Mihálom. „Súčasťou dohody však je, že poplatky z výnosov v zmiešanom a akciovom fonde sa nebudú zvyšovať tak, ako to navrhovala novela zákona, ale zostanú na súčasnej úrovni,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca premiérky Rado Baťo. Poplatky z výnosu v dlhopisovom a v novom akciovom indexovom fonde majú byť nulové.

Druhý pilier dnes nie je povinným systémom v pravom zmysle slova; je povinný iba pre toho, kto sa doň už raz rozhodol vstúpiť, resp. rozhodol sa v ňom zotrvať. Navyše je úzko prepojený s I. pilierom a jeho podstatou je, že každému sporiteľovi sa časť odvodov na dôchodok odvádza na osobný dôchodkový účet v dôchodkovej správcovskej spoločnosti, ktorá tieto úspory spravuje.