Pracujúci dôchodcovia zaplatia vyššie dane

pcs | 13.06.2011 06:30
opravár, dôchodca, pracujúci, servis, auto
Ilustračné foto
Nízky dôchodok si na Slovensku zlepšujú prácou desaťtisíce dôchodcov. Podľa údajov Sociálnej poisťovne na konci apríla pracovalo takmer 66–tisíc starobných dôchodcov a viac ako 11–tisíc ich podnikalo. Ďalšie desaťtisíce pracujú na dohodu. Ich presný počet však nikto nesleduje.

Na rozdiel od ostatných zamestnancov pracujúci dôchodcovia platia vyššie dane. Ich nezdaniteľná časť základu dane sa totiž znižuje o vyplatený dôchodok. Väčšina dôchodcov tak musí daň platiť z celého svojho platu. Kým človek v preddôchodkovom veku zaplatí pri 500–eurovom plate daň vo výške 25,91 eura, dôchodcovi zamestnávateľ strhne až 86 eur. Naopak, pri platení odvodov sú dôchodcovia vo výhode. „Dôchodca neplatí zo svojej mzdy invalidné poistenie a tiež neplatí príspevok na poistenie v nezamestnanosti,“ vraví daňová poradkyňa Iveta Jobová. Vďaka tomu v porovnaní s ostatnými zamestnancami dôchodcovia ušetria štyri percentá zo svojej hrubej mzdy.

Ani neplatenie niektorých odvodov nestačí na to, aby dôchodcovia dostávali v čistom vyššiu mzdu ako ostatní zamestnanci. Chýbajúca nezdaniteľná časť im zoberie viac peňazí, ako ušetria na nižších odvodoch. Kým zamestnanec v preddôchodkovom veku dostane pri hrubom plate 500 eur v čistom na účet 407 eur, dôchodca s rovnakou hrubou mzdou dostane 367 eur. Každý mesiac tak jeho čistý príjem bude v porovnaní so zamestnancom, ktorý ešte nedosiahol dôchodkový vek, o 40 eur nižší.

Dôchodcovia sa však môžu plateniu daní vyhnúť úplne. Ak za rok nezarobia viac ako 1 779,65 eura, nemusia platiť žiadne dane. A ak im zamestnávateľ daň strhne, štát im ju celú vráti. Keďže mnohí dôchodcovia pracujúci na dohodu si len privyrábajú pár hodín do týždňa, zmestia sa do tohto limitu a aj keď im nevznikne povinnosť podať daňové priznanie, vyplatí sa im, ak to urobia dobrovoľne. Ak príjem dôchodcu čo i len o jeden cent prekročí túto hranicu, musí štátu odviesť daň z celého svojho zárobku.

Od tohto roku zostali v nevýhode predčasní dôchodcovia. Vládna koalícia im zakázala pracovať. Kto sa rozhodol aj naďalej zostať v zamestnaní, musel oželieť predčasný dôchodok. „Po zmenách legislatívy sa zhruba polovica ľudí rozhodla zostať pracovať a polovica si zvolila predčasný dôchodok,“ hovorí riaditeľka komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Jana Ďuriačová. Od začiatku januára do konca apríla poisťovňa pozastavila vyplácanie viac ako 10–tisíc predčasných dôchodkov. Zákon však predčasným dôchodcom zakazuje len zamestnať sa na pracovnú zmluvu. Tých, ktorí pracujú na dohodu, nikto nekontroluje. Preto nemožno ani presne povedať, koľko predčasných dôchodcov v skutočnosti prestalo pracovať a koľko ich namiesto práce na zmluvu uprednostnilo prácu na dohodu.

Okrem toho, že štát umožňuje predčasným penzistom privyrobiť si zamestnaním na dohodu, majú dohodári výhodu aj v tom, že nemusia platiť odvody. V porovnaní s ľuďmi, ktorí pracujú na pracovnú zmluvu, dostanú vďaka tomu vyšší čistý plat. Od budúceho roku to však plánuje ministerstvo financií zmeniť a ak zmeny odsúhlasia poslanci, mali by aj dohodári začať platiť odvody. V porovnaní so zamestnancami ich nebudú musieť platiť z celého svojho príjmu a navyše by mali mať aj nižšie odvody do Sociálnej poisťovne.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ