Dostanem invalidný dôchodok, až keď sa zhorší môj zdravotný stav?

dh | 24.11.2011 15:51
Sociálna poisťovňa Foto:
Ilustračné foto
Mám 34 rokov. V roku 2010 mi bola stanovená diagnóza pokročilá obojstranná koksartróza 2. a 3. stupňa. S prácou živnostníka som musel skončiť. Po štyroch mesiacoch som požiadal o invalidný dôchodok, čakal som približne 6 mesiacov na vyjadrenie. Na vyšetrení som bol približne desať minút s výsledkom, že na invalidný dôchodok nemám nárok. Momentálne mám na oboch stranách koksartrózu tretieho stupňa. Mám počkať na posledné, štvrté stupne? Peter

Podkladom na určenie miery poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť podľa prílohy č. 4 k zákonu o sociálnom poistení sú pri tejto diagnóze určujúce ortopedické odborné lekárke nálezy, s uvedením rozsahu pohybov v stupňoch vrátane splnenia röntgenologických kritérií poškodenia kĺbov, prípadne výsledku z vyšetrenia nukleárnou magnetickou rezonanciou (NMR).

Podľa rozsahu pohyblivosti v bedrových kĺboch a s ohľadom na druh vykonávaných pracovných činností potom určí posudkový lekár mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť v percentách. Pri obmedzenom pohybe bedrových kĺbov sa pri ľahkom stupni priznáva miera poklesu na 10 až 20 %, pri strednom stupni 20 až 45 % a pri ťažkom stupni 40 až 75 %. Ak ide o stuhnutie jedného bedrového kĺbu v nepriaznivom postavení, miera poklesu sa podľa zákona určuje v rozpätí od 50 do 60 %.

Z hľadiska posudzovania dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu je dôležitá skutočnosť, k akému výkonu prác posudkový lekár určuje mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť. Ak je v položke dané percentuálne rozpätie, iná bude miera poklesu schopnosti pracovať pri administratívnych pracovných činnostiach a iná bude v robotníckych pracovných zaradeniach.

Podotýkame, že poistenec je invalidný, ak pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav má pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou. Ak máte lekárskymi vyšetreniami podložené zhoršenie vášho zdravotného stavu, môžete opätovne požiadať o invalidný dôchodok miestne príslušnú pobočku Sociálnej poisťovne.

Odpovedala Jana Ďuriačová, riaditeľka komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ