Dôchodky živnostníkov nezachráni ani druhý pilier

pcs | 19.12.2011 14:53
kalkulačka, dane, odvody, sporenie,... Foto:
Ilustračné foto
Živnostníkom, ktorí si platia odvody z minimálneho vymeriavacieho základu, nezachráni ich dôchodok ani sporenie v druhom dôchodkovom pilieri. Keďže si platia nízke odvody, aj na ich osobný dôchodkový účet v druhom pilieri smeruje málo peňazí.

Podnikateľ, ktorý si platí minimálne odvody, posiela každý mesiac na starobné poistenie v tomto roku 59,23 eura. V prípade, že má uzatvorenú zmluvu o dôchodkovom sporení, na jeho osobný dôchodkový účet každý mesiac príde polovica z tejto sumy. Ak by si niekto v druhom pilieri sporil 40 rokov, pričom dôchodková spoločnosť by mu jeho peniaze dokázala zhodnocovať trojpercentným úrokom, znamenalo by to, že pred odchodom do dôchodku by mal na účte približne 27 400 eur. Z tejto sumy však ešte ukroja poplatky, ktoré si za svoje služby účtuje dôchodková správcovská spoločnosť.

Skutočná nasporená suma bude závisieť aj od toho, ako sa v budúcnosti bude zvyšovať minimálny vymeriavací základ. Keďže každý rok rastie, zvyšuje sa aj odvod živnostníkov do druhého piliera.

Ako presne sa budú vyplácať dôchodky z druhého piliera, nie je zatiaľ jasné. Dôchodca si bude musieť pravdepodobne za nasporené peniaze kúpiť v životnej poisťovni dôchodok. Napríklad, ak bude mať niekto nasporených 40–tisíc eur a podľa štatistík bude vychádzať, že sa ľudia po dosiahnutí dôchodkového veku dožívajú priemerne ešte 15 rokov, mal by mu vyjsť doživotný dôchodok približne 220 eur. Lenže ak niekto bude dostávať takúto sumu o 40 rokov, je otázne, čo si za ňu bude môcť kúpiť. V prípade, že by bola nasledujúcich 40 rokov každoročne len dvojpercentná inflácia, znamenalo by to, že dôchodca si za 220 eur bude môcť nakúpiť tovar a služby v rovnakej hodnote ako dnes za sto eur.

Dôchodky z druhého piliera by mohli vzrásť v prípade, ak by dôchodkové správcovské spoločnosti dokázali lepšie zhodnotiť peniaze sporiteľov. Priemerné zhodnotenie vo všetkých troch skupinách dôchodkových fondov je za posledný rok menšie ako dve percentá. Úplne najmenej pritom vynášajú rastové fondy, ktoré by mali z dlhodobého hľadiska prinášať najvyšší zisk. Pravdepodobne preto si v nich sporí aj najviac ľudí.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ