Ľudia už štvrtinu chleba nekúpia

Marcela Šimková | 19.08.2010 14:38
chlieb, nákup, obchod, nakupovanie Foto:
Nakupujúci si po novom musia vybrať buď celý peceň chleba, alebo nakrájaný a zabalený chlieb.
Prekrojená štvrtina alebo polovica čerstvého chleba je už v obchodoch minulosťou. Nakupujúci si musia vybrať buď celý peceň chleba, alebo nakrájaný a zabalený. Ľudia sú síce s novinkami v predajniach nespokojní, obchodníci však tvrdia, že im v krájaní chleba bráni zákon.

"Som dôchodkyňa a žijem sama. Je zbytočné, aby som si kupovala celý chlieb, pretože mi z neho väčšina zoschne.

Celý ho sama nezjem. Bežne som si kupovala čerstvý chlieb, ktorý mi prekrojili na polovicu alebo štvrtinu. Už niekoľko týždňov však v obchode tvrdia, že pre nový zákon mi ho prekrojiť nemôžu," tvrdí Oľga Vranovcová zo západného Slovenska.

Rovnako ako iným nakupujúcim jej nezostáva nič iné, ako si kúpiť buď celý chlieb, alebo nakrájaný a zabalený . „Balený chlieb je drahší a menej chutný ako čerstvý. Čo iné mi ale zostáva?“ dodala Vranovcová. Obchodníci sa bránia, že len dodržiavajú zákony a s krájaním chleba podľa nich museli prestať. „Napriek tomu, že novela zákona krájanie chleba priamo nezakázala, pristúpili sme k obmedzeniu manipulácie s chlebom. Zákon dáva veľký dôraz na hygienu pri predaji, ktorá by mohla byť narušená práve pri krájaní,“ povedal Gabriel Csollár, predseda COOP Jednota Slovensko

Väčšina obchodníkov sa tak zľakla následkov, ktoré by mohlo mať tradičné prekrajovanie chleba. Niektorí predajcovia napriek tomu pokračujú v predávaní štvrtín či polovíc chleba aj naďalej. „Predávame veľké, niekoľko kilogramové chleby a tie zamestnanci prekrajujú. Je pritom zabezpečená dostatočná hygiena pri práci s chlebom a pečivom,“ tvrdí Vladislav Tomeš, prevádzkový manažér predajní Rema 1000.

Kontrolóri zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, ktorí by mali sledovať aj dodržiavanie zákona o potravinách v obchodoch, upozorňujú, že novela prekrajovanie chleba nezakazuje. Ak by dodržiavali všetky potrebné hygienické požiadavky, mohli by pokojne predávať štvrtiny chleba aj naďalej. „Chlieb sa v predajniach krájať môže. Ak predajca chce, môže nakupujúcemu prekrojiť chlieb na polovice či štvrtiny. Musí však byť pri tom zabezpečená dostatočná hygiena,“ tvrdí Milan Matúš z kancelárie ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

V budúcnosti by sa na regáloch obchodov znova mohli objaviť aj menšie kúsky čerstvo upečeného chleba. Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most – Híd) krátko po vymenovaní za šéfa rezortu pripustil, že aj zákon o potravinách sa môže v najbližšej budúcnosti upraviť.