Klasické televízory lacnejú, aj tak ich už nik nechce

Marcela Šimková | 23.09.2010 10:22
plazma, LCD, televízor, elektronika, Nay Foto:
Moderné LCD televízory sa cenovo približujú ku klasickým televízorom, preto ich ľudia stále viac uprednostňujú.
Klasické staršie CRT televízory sú najlacnejšie za posledných desať rokov. Zatiaľ čo na začiatku tohto tisícročia stál televízor s vypuklou obrazovkou 400 eur, v súčasnosti sa dá podobný, ak nie lepší, zohnať za menej ako 200 eur. Zlacňovať začali obchodníci pre malý záujem spotrebiteľov o klasické televízory, niektorí predajcovia ich dokonca vyradili úplne z ponuky.

K lacným CRT prijímačom sa tak dá dostať najmä v menších predajniach elektroniky. „Máme ešte zopár CRT televízorov, ale je o ne malý záujem. Práve preto v posledných rokoch lacnejú. Napríklad televízor s uhlopriečkou 37 centimetrov sa dá kúpiť za 66 eur,“ potvrdil Róbert Kiš z fiľakovskej predajne A. K. shop.

Obchodné reťazce s elektronikou tvrdia, že CRT televízory z predaja nestiahli, iba dopredali staré zásoby. „Dopredali sme skladové zásoby a prestali sme objednávať nové. Medzi dôvody patrí veľmi nízky záujem spotrebiteľov, keď od začiatku roka predaj CRT televízorov tvoril 0,1 až 0,2 percenta zo všetkých predaných televíznych prijímačov, v júli dokonca dosiahol nulu,“ povedal František Vámoši, vedúci marketingového oddelenia NAY.

Pokles záujmu vidia predajcovia nielen vo väčšej kvalite LCD a plazmových televízorov, ale aj v takmer rovnakej cene oboch druhov výrobkov. „Novšie typy televízorov sa CRT cenovo dokázali vyrovnať a kvalitou obrazu ich výrazne prekonali,“ tvrdí Ján Gábriš, obchodný manažér Electro World pre čiernu techniku.

Ľudia si tak za takmer rovnakú cenu mohli kúpiť CRT aj LCD televízory. „Klasické televízory sa predávali od 60 eur pri 14–palcových výrobkov do 100 eur za 21–palcové televízory. Za cenu 120 až 150 eur u nás spotrebitelia kúpia aj 22–palcové LCD televízory,“ tvrdí Vámoši.

Predajcovia tvrdia, že aj keby chceli CRT televízory predávať, nemajú si ich kde objednať. „Aj výroba CRT televízorov klesá. Výrobcovia ju obmedzujú a sústreďujú sa na nové technológie,“ dodal Vámoši. Pre nezáujem spotrebiteľov prestali klasické televízory ponúkať aj firmy zamerané na výrobu elektrospotrebičov na Slovensku. „CRT televízne prijímače nevyrábame približne štyri roky. Zameriavame sa na LCD a plazmové televízory,“ potvrdila Helena Windisch, hovorkyňa Foxconn Slovakia, ktorý je nástupcom niekdajšieho Sony.

CRT televízory sa už nevyrábajú ani vo voderadskom závode Samsung. „Trh sa vyvíja. Vkus ľudí sa zmenil a v súčasnosti sa pre nízky záujem ľudí CRT televízory nevyrábajú,“ povedala Silvia Baráthová, hovorkyňa Samsung Electronics Slovakia.

Ľudia pritom uprednostňujú LCD televízory nielen na Slovensku, ale aj v ostatných európskych štátoch. „V Európe sa na rok 2010 predpovedá predaj 59 miliónov LCD prijímačov, čo je oproti vlaňajšku nárast o desatinu,“ uviedol Jurgen Boyny z GfK Retail and Technology. Na porovnanie, obľúbených plazmových televízorov sa predá iba 4,5 milióna. S masívnym predajom CRT televízorov sa v analýze neráta.