Ceny za pohrebné služby ešte porastú

Helena Kokolová | 24.02.2011 10:07
hroby, cintorín Foto:
Ilustračné foto
Ceny za obrady a údržbu cintorínov by pre vyššiu daň z pridanej hodnoty nemali stúpať.

Tvrdí to Andrej Komžík z Pohrebnej služby Susan v Prievidzi a Bojniciach. „Myslím si, že je už neúnosné, aby súkromné pohrebné služby ceny dvíhali. Bude to však na ich rozhodnutí.“ Domnieva sa, že vzhľadom na stúpajúce ceny energií budú správcovia cintorínov ceny upravovať.

Najväčšia bratislavská pohrebná služba Marianum to potvrdzuje. „Boli sme nútení jednotlivé služby cenovo upraviť, pretože novela zákona tak, ako bola s účinnosťou od januára tohto roku prijatá, umožňuje pohrebnej službe, aby na pohrebisku vykonávala tie činnosti, ktoré dovtedy robil len správca cintorína. To znamená, že súkromná pohrebná služba môže už vykonávať aj rozlúčkový obrad v dome smútku, môže zabezpečovať prenos zosnulého.“ Správcovi cintorína však podľa riaditeľa Miloslava Hrádeka ostala činnosť, ktorá je stratová, a tou je výkop hrobového miesta. „V minulosti sa cena za túto službu pohybovala okolo 3 500 korún a po rozhodnutí bratislavskej župy je to 2 400 korún, teda o 1 500 korún menej, v prepočte je to okolo 79 eur.“ Paradoxom podľa riaditeľa je, že na súkromné pohrebné služby prešlo len to, čo bolo na pohrebe ziskové. „Som za to, aby mali povinnosť zabezpečiť aj stratové služby. Pokiaľ sa totiž darí pohrebnej službe, ktorá zároveň aj dotuje správu cintorínov, tak sa aj situácia na cintorínoch zlepšuje. Pocítia to najmä nájomcovia,“ vraví Hrádek.

Rozpočet cintorínov zaťažujú aj neplatiaci nájomcovia. Marianum im začiatkom roka rozposlalo vyše 6–tisíc upozornení s priloženými faktúrami.

Ako jediná spoločnosť na Slovensku umožňuje nájomcom hrobových miest skontrolovať si aj na internete na www. cintoriny.sk, či majú zaplatené hrobové miesto a dokedy. Nájomná zmluva sa uzatvára na dobu neurčitú; nesmie sa vypovedať skôr ako po uplynutí tlecej doby. Tlecia doba je stanovená v prevádzkovom poriadku každého pohrebiska. Prevažne sa však nájomná zmluva uzatvára na 10 rokov.

Ceny prenájmu hrobového miesta sa pohybujú od 10 do 70 eur. „Závisí to od toho, o aký typ hrobového miesta ide, či je to detský hrob, jednohrob, dvojhrob, prípadne viachrob, urnové miesto alebo kolumbárium.“ Poistenie pohrebných nákladov môže zákazník uzatvoriť aj prostredníctvom pohrebnej služby. Na tento účel majú pohrebné služby s poisťovňou, ktorá túto službu poskytuje, uzavreté zmluvy. Ceny smútočných obradov závisia od potrieb zákazníka a jeho nárokov. Pohybujú sa od 400 eur a viac.

Novela vylúčila nekalé súťaženie

Novela zákona o pohrebníctve dáva právo pozostalým, aby si sami slobodne vybrali pohrebnú službu. Štát sa tak podľa Hrádeka aspoň formálne vyrovnal s nekalým konaním medzi pohrebnými službami. „Doslova si kradli nebohých, pričom najväčší paradox je, že tomu boli veľmi nápomocné aj zdravotnícke zariadenia. Prax ukázala, že pokiaľ tu aj boli vážne pochybnosti o nekalom súťažnom konaní, veľmi ťažko sa to dokazovalo,“ vraví Hrádek. Preto aj pri novelizácii zákona o pohrebníctve navrhoval, aby v takých prípadoch niesli dôkazné bremeno nemocnice a pohrebné služby. „Mali by pri pochybnostiach dokazovať, že pozostalým pri výbere pohrebnú službu nevnucovali. Môj návrh sa do novely nedostal.“ Vylúčili by sa tak podľa neho aj rôzne trestné oznámenia, ktoré v tejto súvislosti podávali nemocnice za ohováranie. „Za nemravné a nekalé súťaženie také konanie vyhlásili aj európske smernice,“ pripomína ďalej Hrádek. Podľa neho je tiež paradoxné, že dozor nad dodržiavaním zákona vykonáva Úrad verejného zdravotníctva. „Tento úrad totiž objednáva v pohrebných službách prevozy tých zosnulých, ktorí majú byť podrobení pitve. Potom sa pýtam, ako bude úrad postupovať, ak si vybral pohrebnú službu, má uzavretú zmluvu, bude nestranne tieto pohrebné služby aj strážiť, aby nedochádzalo k nejakému nekalému súťažnému konaniu?“

Etické konanie sleduje asociácia

Asociácia pohrebných a kremačných služieb združuje fyzické a právnické osoby, ktoré poskytujú služby v rámci zákona o pohrebníctve. Ak má niekto výhrady k niektorej pohrebnej službe, môže sa obrátiť priamo na túto asociáciu. Poskytuje aj informačné, poradenské a reklamné služby a napomáha mimosúdne riešenie sporov. „Informuje odbornú a laickú verejnosť o nových odborných poznatkoch v oblasti pohrebných a kremačných služieb, stará sa o zvyšovanie odbornej úrovne svojich členov, ale dbá aj o riadny výkon ich činnosti,“ upozorňuje Komžík.