Čokoláda zdražie, odmeny pre šibačov nie

Marcela Šimková | 22.03.2011 12:01
čokoláda, veľká noc, zajace, čokoládový, zajac Foto:
Ilustračné foto
Ceny čokolády v najbližších týždňoch zrejme zlomia desaťročný rekord. Kým ešte vlani zaplatili ľudia za stogramovú mliečnu čokoládu podľa Štatistického úradu SR priemerne 80 centov, v súčasnosti platia priemerne o štyri centy navyše. Podobne vysoké ceny neboli na Slovensku od roku 2006. Veľkonočných čokoládových zajacov či vajíčok, ktoré budú šibači žať o mesiac, sa však rast cien podľa obchodníkov nedotkne.

„Máme avizované zvýšenie cien od dodávateľov cukroviniek. O koľko a kedy presne by sa ceny mali upravovať, ešte sa nedá povedať. Zmenu cien spôsobili drahšie výrobné vstupy,“ povedala Diana Chovancová Stanková, hovorkyňa spoločnosti Ahold, pod ktorú spadajú obchody Hypernova a Albert.

Za ohlasovaným zdražovaním stoja najmä vysoké ceny kakaa, ktoré sa začiatkom marca na svetových trhoch predávalo za 3 733 dolárov za tonu, aj keď neskôr mierne zlacnelo. Na vyššie ceny tlačí aj cukor. Ešte vo februári stál viac ako 800 dolárov za tonu, v súčasnosti sa drží nad 710 eurami za tonu. Ešte v novembri zaň však obchodníci dávali iba 640 dolárov.

Veľkonočné zajace a vajíčka by sa napriek tomu mali podľa obchodníkov predávať za porovnateľné ceny ako vlani. „Veľkonočné cukrovinky sme kontrahovali ešte v minulom roku a z tohto dôvodu budú ceny takmer identické ako vlani,“ potvrdil Gabriel Csollár, predseda COOP Jednota Slovensko.

Veľkonočné zajace priemerne za euro a vajíčka za približne 50 centov obchodníci predávajú už v súčasnosti. Ľudia zatiaľ nakupujú cukrovinky pre šibačov opatrnejšie, najväčší nápor nastane tesne pred sviatkami.

„Zatiaľ sme potraviny na Veľkú noc nenakupovali, do obchodov vyrazíme až týždeň pred sviatkami. Určite to zaťaží rodinný rozpočet. Sčasti za to môžu veľkonočné cukrovinky, vo väčšej miere však nákupy mäsa či syrov pre návštevy. Sme už zmierení s tým, že nás to oproti minuloročnej Veľkej noci dokopy vyjde viac,“ potvrdila Ľubomíra Majtánová z Bratislavy.

Jej rodina si tak bude musieť, rovnako ako aj všetci ostatní na sviatky napriek nemenným cenám typických veľkonočných cukroviniek priplatiť najmä za potraviny na sviatočný stôl. Svetová potravinová kríza vyvolaná minuloročnými výkyvmi počasia, špekulatívnymi obchodníkmi na komoditných trhoch či ekonomickými pokrízovými balíčkami sa odrazí opäť aj na cenách mliečnych výrobkov. „V súčasnosti máme avizované od obchodných partnerov, že v priebehu apríla a mája by mali ísť ceny mliečnych výrobkov smerom hore, ale v akej výške to bude, zatiaľ nevieme,“ spresnil Csollár.

Za vyššie ceny ľudia mliečne výrobky podľa neho nakupujú už v súčasnosti a spolus mäsom si platia medziročne priemerne o päť percent viac. Odborníci upozorňujú, že rast cien najmä pri mlieku by nemusel byť konečný. „Aj keď rastúcim nákladom by mohla urobiť koniec lepšia úroda, existujú riziká, že by vyššie ceny mliečnych výrobkov mohli pretrvať. Dôvodom je práve rastúci dopyt, keďže zvyšovanie produkcie mlieka je pochopiteľne relatívne pomalší proces,“ uviedol Eduard Hagara, analytik ING Bank.

Zmena cien veľkonočných potravín (v €)
  február 2010 február 2011
bravčová krkovička s kosťou (1 kg) 3,27 3,45
šunková saláma (1 kg) 4,48 4,50
syr Eidamská tehla (1 kg) 5,05 6,08
Údený oštiepok (1 kg) 9,80 10,36
Slepačie vajcia (10 ks) 1,20 1,30
Zdroj: ŠU SR

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ