Ste pripravení na digitálne vysielanie?

Jana Véghová | 09.04.2011 06:30
televízor, elektro, TV, ovládač Foto:
Ilustračné foto
Od prvého januárového dňa budúceho roka prechádza celé Slovensko výlučne na digitálne vysielanie. Analógové vysielanie nebude fungovať.

Výhodou je lepší obraz bez zrnenia, viac programov a doplnkových služieb ako je internet a rôzne hry.

„Postupná digitalizácia vysielania sa začala už v decembri 2009. Rozdelená bola do troch tzv. multiplexov,“ informuje Martin Krajčovič z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

Multiplex je balík programov, v akom ich vysiela šíriteľ signálu firma Towercom.

Prvý prechodný multiplex bol dostupný okamžite pre takmer 80 percent ľudí a ku koncu minulého roka dosiahol pokrytie takmer 95 % ľudí Slovenska. Obsahuje súbor programov, ktorý sa skladá z Jednotky, Dvojky, TV Markíza a TV JO J.

Druhý multiplex bol spustený do komerčnej prevádzky v júni 2010. Ku koncu minulého roka dosiahol pokrytie 7,8 % obyvateľov. Skladá sa zo súboru programov TV Markíza, TV JO J, Doma a JO J Plus.

Tretí verejnoprávny multiplex bol spustený do komerčnej prevádzky 11. júna 2010, k 31. decembru 2010 dosiahol pokrytie 16,9 % obyvateľov a skladá sa z troch verejnoprávnych okruhov.

Aké riešenie sa teda ponúka, aby ste ,,nezaspali". Treba sa najskôr pozrieť na to, aký máte televízor.

Ak máte tzv. plochý televízor (flat tv), čiže plazmový alebo LCD televízor a nie je starší ako 5–7 rokov, je pravdepodobné, že obsahuje tzv. DVB–T tuner. V tom prípade nepotrebujete nič vymieňať ani dokupovať, iba na anténe na streche svojho rodinného domu zmeníte polarizáciu svojej antény z vodorovnej na zvislú.

Potom ju nasmerujete ju na najbližší vysielač (zoznam vysielačov nájdete na webe firmy Towercom). Respektíve, ak bývate v mieste so slabým signálom a chcete mať istotu kvalitného príjmu, vymeníte starú anténu (ktorá sa morálne opotrebúva už po 7–10 rokoch) za novú anténu s tzv. reflektorom alebo logaritmo–periodickú anténu. Ak máte klasický televízor (tzv. CRT), potrebujete zariadenie, ktoré digitálny signál „preloží“ do analógového. Klasický televízor ho vie spracovať. V tom prípade máte dve možnosti: kúpiť si set–top– box (ak ste v rodinnom dome a používate iba strešnú anténu) alebo si kúpiť digitálny satelit. V regiónoch, v ktorých sa nedávno vypínalo analógové vysielanie, ľudia masovo (pomer 80:20) kupovali satelity. Dôvod je jednoduchý: jednorazová investícia (kupujete satelit s dekodérom a väčšinou je v akcii pribalená aj časovo neobmedzená karta na prijímanie súboru základných slovenských a českých programov, ako napríklad CS Link alebo SkyLink) a väčší súbor programov, aké môžete sledovať vďaka strešnej anténe zo slovenského multiplexu. Na druhej strane, obyvatelia prihraničných oblastí cez strešnú anténu chytajú digi vysielanie v Rakúsku, Česku alebo (skúšobné vysielanie) v Poľsku, šírené terestriálne.

Kto má káblovku cez kábel alebo cez satelit, pre toho sa nič nemení, káblovky budú konvertovať signál aj do analógu, t. j. nemusia kupovať set–top–boxy.

Analógové vysielanie v apríli končí v oblastiach

  • Košice – Dubník

    4. 4. – 10. 4.

  • Snina – Magurica

    20. 4. – 24. 4.

  • Bardejov

    12. 4. – 17. 4.

  • Námestovo

    18. 4. – 24. 4.

  • Prešov

    26. 4. – 1. 5.

  • Kráľovský Chlmec

    27. 4. – 1. 5.

Čo prináša digitálna televízia

  1. podstatne lepší obraz
  1. väčšiu programovú ponuku
  1. na televízore môžete mať rozhlas, internet, teletext, programového sprievodcu, multimediálne služby a pod.
  1. môžete prijímať HDTV televíziu s vysokým rozlíšením
  1. stačí vám jednoduchá izbová anténa
  1. možnosť príjmu cez satelit, káblových a mobilných operátororv
  1. vzájomná komunikácia medzi divákom a poskytovateľom služby (hlasovanie, hry)40,8 % z celkového počtu domácností prijíma signál cez anténu

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ