Nové zemiaky stlačili cenu pod jedno euro

Jozef Sedlák | 10.06.2011 06:00, aktualizované: 
zemiaky Foto:
Ilustračné foto
Spotrebitelia konečne nakupujú kilogram zemiakov za menej ako jedno euro. Postarali sa o to zemiaky z novej úrody, ktoré začali dodávať na trh nielen zahraniční, ale už aj prví domáci pestovatelia. Kúpa skorých zemiakov je najmenej o 20, ale aj 60 centov výhodnejšia ako dopredaj zemiakov z minuloročnej úrody.

Ceny nových zemiakov začali klesať začiatkom tohto týždňa. Predavači na trhoviskách ponúkali kilogram väčších hľúz ešte za 1,20 eura a ,,drobizg" za 0,80 eura. Vo štvrtok však na trhoviskách a v supermarketoch už boli skoré zemiaky jednotne po 80 centov, pričom niektoré reťazce ich ponúkali v akciách aj za 66 alebo dokonca iba 39 centov. Pravda, ako druhú triedu, dovezenú z Talianska.

,,Spotrebiteľ si ešte na skutočný pokles cien musí chvíľu počkať. Dážď zastavil vyorávanie zemiakov na celom západnom Slovensku, intenzívnejší zber sa začne až od pondelka," vysvetlil šéf Zväzu zemiakarov Viliam Bezák. Ceny zemiakov z minuloročnej úrody sú podľa Bezáka prehnane vysoké. Kilogram zemiakov dovážaných z Francúzska vychádza vo všetkých reťazcoch vysoko nad jedno euro – priemerne po 1,16 eura.

Za normálnych okolností staré zemiaky bývajú už na prahu leta vypredané. Po minuloročnej slabšej úrode už nemali na trhu čo robiť. Podľa Bezáka sa v západoeurópskych skladoch ,,zdržali" v dôsledku špekulácií obchodníkov. Najprv ich predávali za vysoké ceny do Ruska. Rusi však na jar objavili lacnejšie zemiaky v Kanade, a tak sa teraz vypredávajú zvyšky západoeurópskych zásob aj na Slovensku. To predalo svoje posledné staré zemiaky v marci.

Pri odhade cien zemiakov z tohtoročnej úrody sú pestovatelia opatrní. ,,V tejto chvíli je to predčasná otázka, viac budeme vedieť na konci júna," povedal senecký farmár Zdenek Černay, ktorý patrí k najväčším pestovateľom zemiakov na Slovensku. Kým minulý rok nivočili porasty zemiakov lejaky, tohto roku ich v máji pristavilo v raste sucho. Černay zemiaky deň-noc zavlažuje a len vďaka tomu očakáva priemernú úrodu. Júnové zrážky boli doteraz rozložené veľmi lokálne, a tak sa odhady úrod robia ťažko.

,,Nebolo by dobré, keby sa zopakovala tohto roku vlaňajšia neúroda zemiakov," myslí si Viliam Bezák zo Zväzu zemiakarov ,,Pokiaľ by sa totiž mali aj tohto roku zemiaky predávať po cene euro za kilogram, spotrebitelia začnú o ne strácať záujem a presunú sa ku konkurenčným požívatinám, ako je ryža a cestoviny," predpovedá možné spotrebiteľské správanie Bezák. Stratégia udržiavania vysokých cien by sa v konečnom dôsledku sektoru pestovania a spracovania zemiakov vypomstila.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ