Firmy lákajú na satelity slabšie zarábajúcich

Michal Holeš | 08.09.2011 16:40
Byt, reality, satelit, dom Foto:
Ilustračné foto
Z vojny poskytovateľov satelitných programov už ťažia aj ľudia, ktorí za príjem televízií nechcú platiť mesačné poplatky. Ponuku pre nich má od včerajška pripravenú štvorica firiem. Vyberať je možné medzi Slovak Telekomom so službou Magio Sat, Skylinkom, CS Linkom i poskytovateľom freeSat, ktorý bol doteraz známy ako UPC Direct.

Televízne programy v slovenčine či češtine s vysokou kvalitou obrazu si však väčšina ľudí bez paušálov nepozrie. V základných balíkoch programov je totiž zatiaľ dostupný iba kanál ČT HD, ktorý šíri Skylink. Poskytovatelia však nevylučujú, že vďaka konkurenčnému boju budú nútení do ponuky zaradiť aj ďalšie kanály vo vysokom rozlíšení a diváci tak možno budú sledovať aj Markízu HD či JOJ HD.

Kto chce sledovať program televíznych staníc zo satelitu, musí sa vo väčšine prípadov pripraviť aj na ďalšie výdavky. Od troch najlacnejších poskytovateľov totiž dostane iba dekódovaciu kartu. Následne si tiež musí kúpiť satelitný prijímač, koaxiálny kábel i parabolickú anténu spolu s držiakom. Cena zostavy najlacnejších zariadení sa pohybuje pod sto eur. Kto by sa rozhodol pre satelitnú televíziu Magio Sat od Slovak Telekomu, dostane potrebné zariadenia už v balíku spolu s kartou.

Pri kúpe satelitného prijímača sa rozhodne oplatí priplatiť si niekoľko eur za zariadenie, ktoré dokáže televízne programy aj nahrávať napríklad na USB disk.

Poskytovatelia k najlacnejším balíkom satelitných programov tiež štandardne neponúkajú inštaláciu satelitnej antény. Pre niektorých divákov to môže byť problém, pretože anténu treba veľmi presne nastaviť na konkrétny satelit. Menej zruční ľudia sa tak budú musieť pripraviť aj na ďalšie výdavky. Za montáž antény si firmy účtujú zvyčajne okolo sto eur.

Zatiaľ je však otázne, čo sa zmení po predaji Skylinku, ktorý zatiaľ vlastní Towercom. Podľa kuloárnych informácií ho chce kúpiť Slovak Telekom, ktorý už prevádzkuje satelitnú platformu Magio Sat. Obidve firmy plány na prevod vlastníctva zatiaľ nepotvrdili, ale ani nevyvrátili.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ